Italia, îngenuncheată economic de pandemie: Datoria va crește la cel mai înalt nivel din 1920 până în prezent. Deficitul va ajunge la 11,8% din PIB

Foto: Mario Draghi / Sursa: Facebook

Datoria Italiei va depăși în acest an recordul anterior acumulat în urma Primului Război Mondial, iar deficitul se va apropia de 12% din produsul intern brut, ceea ce subliniază costul debilitant al pandemiei de coronavirus asupra celei de-a treia economii din zona euro, scrie Bloomberg.

Cabinetul premierului Mario Draghi a prezentat joi noile proiecții bugetare, care prevăd un nivel al datoriei de 159,8% din produsul intern brut. Acest nivel depășește maximul istoric de 159,5% realizat în 1920, cu puțin înainte de era dictaturii fasciste a lui Benito Mussolini.

Prognoza de creștere economică a fost rectificată în jos, de asemenea, la 4,1% în acest an, cu un obiectiv de 4,5% odată ce se iau în considerare măsuri de stimul, potrivit unui oficial guvernamental.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Italia mai anticipează un deficit bugetar de 11,8% din PIB în acest an, față de un deficit de 8,8% anticipat anterior, în contextul creșterii împrumuturilor pentru a proteja cetățenii și întreprinderile de impactul pandemiei.

Cifrele reprezintă primul set complet de prognoze economice compilate de când Mario Draghi a preluat conducerea Guvernului Italiei, în contextul pandemiei de coronavirus care a ucis peste 115.000 de persoane în Italia și a condus la blocaje care au distrus sectoare cheie precum turismul. Guvernul a fost de acord să împrumute 40 de miliarde de euro pentru noi măsuri de stimulare, ceea ce duce nivelul cheltuielilor sale globale legate de pandemie la peste 170 de miliarde de euro.

Deocamdată, cheltuielile Italiei sunt susținute de Banca Centrală Europeană, care cumpără obligațiuni de stat.

Revenirea creșterii, alimentată de măsurile de stimulare naționale și ale Uniunii Europene ar trebui să contribuie la sprijinirea finanțelor Italiei, începând cu anul viitor. Deficitul ar urma să scadă la 5,9% din PIB, în timp ce datoria ar trebui să se micșoreze la 156,3% din PIB în 2022, conform previziunilor. Guvernul nu intenționează să reducă deficitul sub 3% din PIB până în 2025, potrivit unui proiect văzut de Bloomberg. Se așteaptă ca datoria să revină la nivelul de pre-criză de 134,6% până la sfârșitul deceniului.

În ultimele zile, proprietarii de restaurante și de alte afaceri s-au ciocnit cu poliția din Roma, pe fondul protestelor care cereau relaxarea restricțiilor și mai mult sprijin economic. În alte zone din țară, manifestanții au blocat autostrăzile și au militat pentru o redeschidere mai rapidă a țării.

Guvernul a semnalat că ar putea începe să relaxeze unele măsuri încă de la sfârșitul acestei luni, prioritizând activitățile în aer liber.

Draghi a crescut presiunea asupra guvernelor regionale pentru a accelera acțiunile de vaccinare, în special concentrându-se asupra cetățenilor vârstnici. Guvernul italian se luptă să atingă o țintă de 500.000 de vaccinări pe zi până la sfârșitul lunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: