Parmigiano Reggiano și Mozzarella di bufala sunt cele mai bune sortimente de brânză din lume, scrie “Taste Atlas”, catalogul online al alimentelor din întreaga lume, în clasamentul “100 cele mai bune brânzeturi din lume”, ediția 2023-2024, scrie La Repubblica.
Presa italiană exultă după ce încă un an brânzeturile italienești sunt peste cele din Franța, țara cu care locuitorii din peninsulă își dispută titlul de cei mai buni producători de brânză din lume. Anul trecut, opt brânzeturi din top 10 mondial erau italiene, iar clasamentul din acest an vine să confirme popularitatea brânzeturilor de aici.
Pe lângă locul al doilea în 2023, Bufala Campana preia poziția de lider mondial la secțiunea ”brânză moale”.
“Suntem foarte mândri de acest rezultat, care recompensează munca extraordinară a membrilor noștri și angajamentul Consorțiului de a răspândi cunoștințele și unicitatea Mozzarella di Bufala Campana DOP”, a comentat președintele Consorțiului, Domenico Raimondo. Pentru directorul Consorțiului, Pier Maria Saccani, “recunoașterea confirmă marea dorință pentru mozzarella de bivoliță DOP care există și pe care o înregistrăm în activitățile noastre internaționale. Podiumul, tot italian, este completat de Stracchino di Crescenza, pe locul al treilea.
Pe locul al patrulea se află Graviera Naxou, o brânză grecească, iar pe locul al cincilea se află brânza spaniolă Queijo Serra da Estrela. Pe locul al șaselea se află Burrata (printre cele mai căutate brânzeturi italiene în străinătate), urmată de franțuzoaicele Saint-André și Reblochon. Pe locul nouă se află o brânză muntenegreană, Pljevaljski Sir, iar pe locul al zecelea se află brânza franceză Mont d’Or.
Grana Padano ocupă locul al unsprezecelea. Alte brânzeturi italiene din clasamentul “Atlasului Gustului” includ Pecorino Romano, pe locul 13, brânza din Sardinia pe locul al 17 și brânza din Toscana pe locul al 20. Pe locul 21 se află Provolone del Monaco. Și tot pe locul 30 găsim Stracciata, iar pe locul 32 Provola. Pe locul 47 se află Gorgonzola Piccante, iar pe locul 49 Taleggio, care completează grupul brânzeturilor italiene din prima jumătate a clasamentului.
În trecut, nu au lipsit controversele legate de clasamentul “Atlasul Gustului”.
În ceea ce privește criteriile folosite pentru întocmirea acestora, platforma a explicat: “Pe parcursul anului, oamenii evaluează acele alimente (nu bucătării) din baza noastră de date. Unele voturi sunt recunoscute de sistemul nostru ca fiind invalide (cum ar fi ‘voturile naționaliste’: oamenii dau note mari mâncărurilor lor și note mici celor din țările vecine. Noi nu contăm astfel de voturi). La sfârșitul anului, luăm media celor mai bine cotate feluri de mâncare din fiecare bucătărie”, anunță administratorii site-ului.
De fapt, după cum explică portalul însuși, evaluarea se bazează în principal pe aprecierile utilizatorilor site-ului.
În privința României, nu există niciun sortiment de brânză locală în acest clasament general, însă avem diferite tipuri în alte clasamente specializate.
Astfel, urda de află pe locul 17 la categoria ”brânzeturi din zer”, cașcavalul afumat se află pe locul 10 la ”brânzeturi afumate”, telemeaua de Ibănești și brânza de burduf, care sunt pe locurile 36, respectiv 40 la categoria ”brânzeturi din lapte de oaie”.