Italia propune plafonarea preţului gazelor în UE la 60 de euro pe megawat oră

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Uniunea Europeană ar trebui să-şi extindă plafonul de urgenţă la preţurile gazelor şi să stabilească un plafon de 60 de euro pe megawat oră, pentru a preveni un posibil şoc al preţului energiei, a declarat vineri ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Temerile de un şoc energetic au crescut după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord de tranzit al gazelor cu Rusia, marcând sfârşitul deceniilor de dominaţie a Moscovei asupra pieţelor energetice din Europa.

Plafonul de preţ existent al UE expiră la sfârşitul acestei luni şi se aplică doar dacă preţurile gazelor europene depăşesc 180 de euro pe megawat oră, un nivel care nu a fost atins încă de la începuturile conflictului Rusia-Ucraina.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

”Cred că UE ar trebui să reînnoiască în acest moment plafonul de preţ — şi noi am cerut-o — dar nu la 180 de euro, acum ar trebui stabilit la 50 sau 60 de euro. Acest lucru ar pune o frână tranzacţiilor pur financiare, care nu au nimic de-a face cu materia primă, ci împovărează gospodăriile şi întreprinderile “, a spus ministrul italian în timpul unui interviu radio.

Contractul de referinţă pentr gaze pe termen de o lună, la hub-ul olandez TTF, a crescut cu 0,4 euro, la 50,17 euro pe megawat oră, cel mai ridicat nivel din peste un an, potrivit datelor LSEG.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Oprirea fluxurilor de gaze din Rusia şi vremea mai rece decât media ar putea duce preţul la 84 de euro, a spus Goldman Sachs într-un raport.

Ministrul Energiei al Italiei a declarat că ţara are suficiente rezerve de gaze pentru a se asigura că nu vor exista întreruperi în următoarele două luni.

“Îi liniştesc pe toată lumea, nu avem probleme. Sistemul de stocare a gazelor din ţară este umplut până la aproape 80%” din capacitate, a spus ministrul.

Italia a crescut treptat capacitatea de import de gaze naturale lichefiate începând cu 2022, ca parte a planurilor de înlocuire a livrărilor ruseşti. Cu un nou terminal plutitor care urmează să înceapă operaţiunile comerciale la începutul lunii aprilie, Italia se aşteaptă să poată importa până la 28 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat pe an, aceeaşi cantitate pe care a primit-o prin conductă din Rusia în 2021.

Cererea totală de gaze din ţară este estimată la aproximativ 61 de miliarde de metri cubi pentru anul trecut, Algeria şi nordici fiind printre principalii furnizori.