Italia intenționează să folosească informațiile privind nivelul de trai pe care profesioniștii și antreprenorii le postează pe rețelele de socializare pentru a depista evazioniștii fiscali, a declarat miercuri ministrul adjunct al Economiei, Maurizio Leo, care a descris evaziunea fiscală ca fiind asemănătoare terorismului, scrie Reuters.
Practica este o problemă adânc înrădăcinată în Italia, unde guvernele succesive nu au reușit să limiteze obiceiurile răspândite de a face declarații false către autoritățile fiscale sau de a accepta plăți fără acte.
Adresându-se parlamentului, Leo a declarat că guvernul lucrează la așa-numitul data scraping, un proces folosit pentru a extrage date de pe internet, pentru a perfecționa căutarea contribuabililor care nu au plătit toate sumele datorate statului.
“Am început să căutăm soluții împreună cu autoritatea italiană pentru protecția datelor și există o disponibilitate absolută din partea lor, sub rezerva protecției datelor personale”, a spus el.
“Evaziunea fiscală este ca și terorismul”, a mai spus Leo.
În anii trecuți, sub administrațiile anterioare, s-au înregistrat unele progrese în lupta împotriva evazioniștilor fiscali, dar fenomenul este încă departe de a fi eradicat.
Datele Trezoreriei publicate în această lună au arătat că valoarea estimată a taxelor și contribuțiilor sociale neîncasate a scăzut la aproape 83,6 miliarde de euro în 2021, de la 107,8 miliarde de euro în 2016.
Cu toate acestea, de la preluarea mandatului în octombrie 2022, premierul Giorgia Meloni a adoptat mai multe amnistii fiscale, stârnind indignarea parlamentarilor din opoziție, care au declarat că administrația sa caută să facă pe plac evazioniștilor și nu are niciun interes real în combaterea comportamentului acestora.
În decembrie 2022, Meloni a fost nevoită să dea înapoi în privința unei propuneri de reducere a sancțiunilor împotriva comercianților care refuză să accepte plăți digitale mai transparente, în urma criticilor Comisiei Europene.