Grupul italian de energie Enel critică, într-un mesaj extrem de dur, reglementarea pieței de energie din România, punând sub semnul întrebării chiar și activitatea companiei în țara noastră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Regulile de plafonare a prețurilor și noile tarife de distribuție din România „afectează grav” rezultatele din această țară, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, pentru Reuters, adăugând că au loc discuții cu guvernul.

„Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Comentariile vin în contextul în care Enel a realizat pierderi de 154 de milioane de euro în România, numai pe primul trimestru al acestui an, comparativ cu un profit de 73 milioane euro în primul trimestru din 2021.

Cea mai mare pierdere a grupului a venit pe segmentul de furnizare, de 138 milioane euro, în timp ce pe distribuție compania a înregistrat o pierdere de 73 milioane euro în România, iar pe trading de 3 milioane euro. În compensație, producția de energie regenerabilă a adus un profit de 57 milioane euro în primele 3 luni din 2022.

Pierderile uriașe vin în ciuda faptului că veniturile din România ale companiei aproape s-au dublat la 652 milioane euro, în primul trimestru al anului, comparativ cu 371 milioane euro în primele trei luni din 2021.

Unele țări au introdus măsuri de impozitare a companiilor energetice, considerând că acestea au beneficiat excesiv de pe urma prețurilor mai mari la gaze, iar aceste măsuri au atras critici din partea companiilor de utilități, scrie Reuters.

„(Măsurile) au avut un impact neglijabil până acum asupra cifrelor noastre, deoarece am vândut deja energia înainte către clienții noștri la un preț rezonabil, fără profituri suplimentare”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli.

La începutul acestei săptămâni, guvernul italian a declarat că va majora taxa excepțională asupra companiilor energetice la 25% de la 10%, pentru a ajuta la finanțarea unui pachet care să protejeze firmele și familiile de creșterea costurilor energetice pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică.

De Paoli a spus că a estimat un impact asupra veniturilor de bază de aproximativ 100 de milioane de euro pentru acest an din măsurile din Italia, adăugând că grupul încă evaluează impunerea unui plafon pentru prețul gazelor din Spania.

Compania și-a menținut prognoza pentru EBITDA obișnuit cuprinsă între 19 miliarde de euro și 19,6 miliarde de euro pentru acest an.

Câștigurile de bază obișnuite în primele trei luni au crescut cu 6,8%, până la 4,5 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari), sporite de noua capacitate ecologică care a compensat rezultatele slabe hidroelectrice din cauza precipitațiilor scăzute.

Paoli a confirmat că grupul nu a planificat nicio investiție de creștere în Rusia, unde Enel explorează modalități de ieșire din țară.