Italienii de la Enel critică prețurile plafonate ale energiei din România, după pierderi de 154 de milioane de euro: „Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”

Sigla Enel. sursa: Enel sursa foto: Enel

Grupul italian de energie Enel critică, într-un mesaj extrem de dur, reglementarea pieței de energie din România, punând sub semnul întrebării chiar și activitatea companiei în țara noastră.

Regulile de plafonare a prețurilor și noile tarife de distribuție din România „afectează grav” rezultatele din această țară, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, pentru Reuters, adăugând că au loc discuții cu guvernul.

„Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comentariile vin în contextul în care Enel a realizat pierderi de 154 de milioane de euro în România, numai pe primul trimestru al acestui an, comparativ cu un profit de 73 milioane euro în primul trimestru din 2021.

Cea mai mare pierdere a grupului a venit pe segmentul de furnizare, de 138 milioane euro, în timp ce pe distribuție compania a înregistrat o pierdere de 73 milioane euro în România, iar pe trading de 3 milioane euro. În compensație, producția de energie regenerabilă a adus un profit de 57 milioane euro în primele 3 luni din 2022.

Pierderile uriașe vin în ciuda faptului că veniturile din România ale companiei aproape s-au dublat la 652 milioane euro, în primul trimestru al anului, comparativ cu 371 milioane euro în primele trei luni din 2021.

Unele țări au introdus măsuri de impozitare a companiilor energetice, considerând că acestea au beneficiat excesiv de pe urma prețurilor mai mari la gaze, iar aceste măsuri au atras critici din partea companiilor de utilități, scrie Reuters.

„(Măsurile) au avut un impact neglijabil până acum asupra cifrelor noastre, deoarece am vândut deja energia înainte către clienții noștri la un preț rezonabil, fără profituri suplimentare”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli.

La începutul acestei săptămâni, guvernul italian a declarat că va majora taxa excepțională asupra companiilor energetice la 25% de la 10%, pentru a ajuta la finanțarea unui pachet care să protejeze firmele și familiile de creșterea costurilor energetice pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică.

De Paoli a spus că a estimat un impact asupra veniturilor de bază de aproximativ 100 de milioane de euro pentru acest an din măsurile din Italia, adăugând că grupul încă evaluează impunerea unui plafon pentru prețul gazelor din Spania.

Compania și-a menținut prognoza pentru EBITDA obișnuit cuprinsă între 19 miliarde de euro și 19,6 miliarde de euro pentru acest an.

Câștigurile de bază obișnuite în primele trei luni au crescut cu 6,8%, până la 4,5 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari), sporite de noua capacitate ecologică care a compensat rezultatele slabe hidroelectrice din cauza precipitațiilor scăzute.

Paoli a confirmat că grupul nu a planificat nicio investiție de creștere în Rusia, unde Enel explorează modalități de ieșire din țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Am si eu o intrebare: pana acu’ ce au investit si cat acesti italieni? Tot profitul incasat in Romania de ENEL, este facut cu infrastructura facuta si platita de romani, in urma cu multi ani, mult inaintea venirii lor in Romania!

  2. Cei de la ENEL , ca de altfel toti distribuitorii si furnizorii de utilitati nu au investit absolut nimic , in schim au externalizat profiturile .

  3. Nu are rost sa mai stati pe o piata in tare voi in judetul vaslui sat trestiana intrerupeti sau e pana de curent mai tot timpul . Si mai era sa taiati la o casa in care nu a stat nimeni 6 ani pentru un singur leu

  4. Desigur. La mine s-a rupt filmul cand mi s-a propus un contract care avea si un abonament de 9 lei pe luna.
    Bineinteles, Enel a ignorat refuzul meu de a “semna” contractul.
    Am schimbat furnizorul.

    Este foarte clar nesustenabil ce se intampla (cu plafonarile si cu pretul de dumping practicat de Hidroelectrica la ordinul Guvernului). Dar nici batjocura nu o pot accepta.

    • Furnizorii nu au nicio vina in momentul de fata la faza cu scumpirile masive. Ca un exemplu: in 2020 Hidro vindea pt 2021 cu aprox 200-230 lei/MWh la furnizori. Preturile erau in piata sub 300 lei/MWh energia activa. In 2021 pt 2022 au vandut incepand cu octombrie la preturi cuprinse intre 800-1200 lei/MWh. De aici si scumpirile masive in factura finala. Ca o defalcare: 50% producatorul, 20% distribuitorul, 20% TVA si 10% furnizorul.

  5. Ia vindeti ba si plecati daca va tine ***iele

  6. Daca nu produci energie nu ai cum sa vinzi ca intermediar . Poate in italia .
    Au facut investitii in Italia si vor sa scoata bani din Romania .
    Avem Hidroelectrica .

  7. Italienii,francezii si germanii, vand la preturi acceptabile in țările de origine,nu mai comenteazā la nicio plafonare,dar fac gât in România!!!Plătesc salarii cu 75-80% mai mici decat in Vest şi vând gaz/electricitate de cel putin 2-3 ori mai scump decât in Occident!!! Iar investițiile lor in România ,sunt aproape de zero!!!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.