Grupul Iulius, deținut de omul de afaceri Iulian Dascălu și partenerul sud-african Atterbury Europe atrag o finanțare de peste 400 de milioane de euro de la un consorțiu de bănci, susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru a transforma fosta platformă industrială Carbochim din Cluj într-un ansamblu imobiliar numit Rivus.
BERD a anunțat miercuri acordarea unui împrumut garantat senior de până la 190,3 milioane de euro (din care 180,3 milioane de euro angajați și 10 milioane de euro neangajați) pentru Rivus Investments SRL, o societate cu răspundere limitată constituită în România, pentru a finanța dezvoltarea unui proiect de regenerare urbană cu destinație mixtă situat în Cluj-Napoca.
Partea angajată a împrumutului va cuprinde o parte „împrumut A” de până la 122,8 milioane de euro în contul propriu al băncii și o parte „împrumut B” de până la 57,5 milioane de euro în contul creditorilor comerciali în calitate de participanți.
Finanțarea BERD face parte dintr-o finanțare de la un consorțiu de bănci, de până la 400,6 milioane de euro.
Împrumutul mai așteaptă totuși aprobarea.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Proiectul prin care fosta platformă industrială Carbochim din Cluj se va transforma în ansamblu imobiliar este în etapa de obținere a autorizației de construire, precizau recent reprezentanții dezvoltatorilor, Iulius și Atterbury Europe, care anunță noul nume al dezvoltării: Rivus. Prima etapă a lucrărilor, cea de dezmembrare a fostelor hale industriale, este aproape de finalizare, acesta fiind un demers independent de procesul de avizare și autorizare a noului proiect. O parte dintre vechile clădiri sunt incluse în concept.
Planul Urbanistic Zonal pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim și restructurarea zonei din Piața 1 Mai a fost aprobat la finalul lunii august 2024 de Consiliul Local Cluj-Napoca. Acesta nu a fost ferit de controverse la nivel local, unii locuitori ai orașului considerând că acesta presupune o suprafață construită prea mare.
La finalul anului 2023, dezvoltatorul ieșean Iulius, deținut de Iulian Dascălu, a relocat fabrica producătorului de abrazive profesionale Carbochim Cluj-Napoca, după o investiție de 5 milioane de euro în retehnologizare, după cum a scris Economedia aici.
Ce include proiectul imobiliar:
- Suprafață de retail din România de 145.000 mp (integrând atât mall-ul – 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare)
- Aproximativ 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
- 30 de restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
- Fresh Market pentru producătorii autohtoni
- Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp
- Grădină japoneză pe acoperiș
- Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale și office
- Centru de live arts și sală de spectacole
- Concepte de entertainment în premieră regională, pentru toate vârstele
- Cele mai noi tehnologii cinematografice, pentru prima dată în Transilvania, și open air cinema
- Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
- Investiții în conectivitate și mobilitate alternativă
Proiectul include o sală de spectacole integrată într-un centru comercial și un centru de arte performative – RIVUS Live Arts -, administrată în parteneriat cu mediul cultural clujean, care va funcționa în fosta hală cu arcade a Carbochim. Alături de ea, din fostul sit industrial va mai fi păstrată clădirea administrativă, din cărămidă roșie, care va deveni RIVUS Hub, cu spații de office și servicii.
Vor fi aduse aici tehnologii cinematografice și open air cinema.
Proiectul va include și o platformă de promovare a producătorilor locali, un concept Fresh Market și 30 de locații-concept, restaurante și cafenele tematice, cu terase amplasate în noua grădină.