Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA: Inflația din SUA va fi mult mai mică până la sfârșitul anului 2023

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a estimat o reducere substanțială a inflației din SUA în 2023, cu excepția unui șoc neașteptat, scrie Reuters.

„Cred că până la sfârșitul anului viitor veți vedea o inflație mult mai mică, dacă nu va exista… un șoc neașteptat”, a declarat ea pentru emisiunea „60 Minutes” de la CBS, într-un interviu difuzat duminică.

Întrebată despre probabilitatea unei recesiuni, fostul președinte al Rezervei Federale a spus: „Există riscul unei recesiuni. Dar… cu siguranță nu este, din punctul meu de vedere, ceva necesar pentru a reduce inflația”.

Comentariul lui Yellen a fost făcut cu câteva zile înainte ca Fed să încetinească ritmul agresiv de creștere a ratelor dobânzilor pe care l-a urmărit în acest an. Președintele Fed, Jerome Powell, a telegrafiat o creștere mai mică, de jumătate de punct procentual, a ratei dobânzii de politică monetară, la un interval de 4,25%-4,5%, după patru majorări de 75 de puncte de bază în acest an.

Yellen a declarat pentru CBS că creșterea economică a încetinit substanțial, inflația s-a atenuat și a rămas încrezătoare că piața muncii va rămâne sănătoasă.

Ea a spus că speră că vârful de inflație înregistrat în acest an va fi de scurtă durată și a afirmat că guvernul american a învățat „multe lecții” despre necesitatea de a limita inflația după prețurile ridicate înregistrate în anii 1970.

Costurile de transport maritim au scăzut și întârzierile mari de livrare s-au atenuat, în timp ce prețurile la pompă ale benzinei au „scăzut foarte mult”.

„Cred că vom asista la o reducere substanțială a inflației în anul care urmează”, a spus ea.

Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *