Japonia: Economia s-a redresat semnificativ, în urma majorării cheltuielilor

tokyo

Japonia, a treia economie mondială, a înregistrat o creştere de 1,7% în 2021, după un declin de 4,5% în 2020 şi de 0,2% în 2019, arată datele Guvernului de la Tokyo, publicate marţi, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Economia niponă s-a redresat în trimestrul patru din 2021, după ce scăderea cazurilor de coronavirus a stimulat consumul, deşi creşterea preţurilor la materiile prime şi infecţiile cu noua variantă Omicron înrăutăţesc perspectivele.

De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda, a indicat că escaladarea tensiunilor în Ucraina reprezintă un risc la adresa estimărilor instituţiilor privind o redresare moderată a economiei.

PIB-ul Japoniei a crescut cu 5,4% în perioada octombrie – decembrie 2021, după ce s-a contractat cu 2,7% în trimestrul trei din 2021, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 5,8%. Evoluţia economiei a fost stimulată de creşterea cu 2,7% a consumului privat, care este responsabil pentru mai mult de jumătate din PIB-ul Japoniei. De asemenea, cheltuielile de capital au urcat cu 0,4%, iar exporturile de bunuri şi servicii au înregistrat un avans de 1%, pe fondul redresării globale. În schimb, cheltuielile guvernamentale au scăzut cu 0,3%, după un avans de 1,1% în trimestrul trei din 2021.

“Economia va încetini sau chiar se va contracta în primul trimestru din 2022, în funcţie de cum va afecta varianta Omicron consumul”, a apreciat Takeshi Minami, economist şef la Norinchukin Research Institute.

La rândul său, Hiroshi Shiraishi, economist la BNP Paribas Securities, se aşteaptă la un avans de doar 1 – 1,5% în perioada ianuarie-martie 2022 sau chiar la un declin. Acesta a apreciat că: “redresarea economiei s-ar putea amâna deoarece criza din Ucraina ar putea majora costurile cu combustibilii şi ar putea reduce cheltuielile de capital”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.