Japonia și Olanda se vor alătura Statelor Unite ale Americii pentru a restricționa exporturile de echipamente cu cipuri către China

chip Sursa: Pexels.com

Japonia și Olanda vor conveni în curând să se alăture Statelor Unite pentru a restricționa exporturile de echipamente de producție de semiconductori către China, potrivit Bloomberg News, scrie Reuters.

Discuțiile dintre cele două țări se vor încheia chiar vineri, Olanda urmând să restricționeze ASML Holding să vândă în China utilaje folosite pentru fabricarea anumitor tipuri de cipuri avansate, a relatat Bloomberg, citând persoane familiarizate cu această chestiune.

Japonia ar urma să impună restricții similare asupra companiei Nikon, se arată în raport.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Secretarul șef adjunct al cabinetului Seiji Kihara, un purtător de cuvânt al guvernului, a declarat că Japonia va face “pașii corespunzători” pe baza măsurilor de reglementare ale Statelor Unite și ale altor națiuni. El a refuzat să facă alte comentarii atunci când a fost întrebat despre raport în cadrul unui briefing de presă de vineri după-amiază.

Ministerul olandez de Externe a refuzat să comenteze. Premierul Mark Rutte, care a declarat că se așteaptă să ajungă la un acord cu Statele Unite și alți aliați privind controale mai stricte, dar că Olanda nu va adopta pur și simplu normele americane, va răspunde la întrebări în cadrul briefingului său săptămânal de presă mai târziu vineri.

Potrivit unor surse Reuters, un acord între oficialii olandezi și cei americani ar putea fi încheiat până la sfârșitul lunii. Reprezentanții celor două țări se vor întâlni vineri la Washington.

Impunerea de către Olanda și Japonia a unor controale mai stricte asupra exporturilor către China ar fi o victorie diplomatică majoră pentru administrația președintelui american Joe Biden, care în octombrie a anunțat restricții radicale privind accesul Beijingului la tehnologia americană de fabricare a cipurilor pentru a încetini progresele tehnologice și militare ale chinezilor.

Fără cooperarea japoneză sau olandeză, companiile americane s-ar confrunta cu un dezavantaj competitiv.

“Am purtat discuții cu Statele Unite și cu alte țări cu privire la regimul de control al exporturilor”, a declarat vineri presei Yasutoshi Nishimura, ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei.

“Vom pune în aplicare orice măsuri în conformitate cu legea noastră privind schimburile valutare și prin cooperare internațională”, a adăugat el, refuzând să ofere mai multe detalii.

În timp ce Nikon ar putea fi afectată, compania japoneză care va fi cel mai probabil afectată de noile restricții va fi producătorul de utilaje pentru fabricarea de cipuri Tokyo Electron, care se bazează pe China pentru aproximativ un sfert din vânzările sale, a declarat Masahiko Hosokawa, profesor la Universitatea Meisei și fost director general pentru controlul comerțului în cadrul ministerului.

“Trebuie găsit un echilibru pentru ca nimeni dintre Japonia, Statele Unite și Europa să nu fie dezavantajat în mod disproporționat. Este vorba despre echitate”, a spus el.

Oficialii olandezi au insistat ca noile controale să abordeze preocupările legate de securitatea națională, mai degrabă decât să favorizeze companiile americane legate de cipuri, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu discuțiile.

Japonia se așteaptă ca vânzările la companiile afectate legate de cipuri să își revină rapid, deoarece piața pentru echipamentele lor este în expansiune, a declarat pentru Reuters un oficial din domeniul comerțului și industriei implicat în supravegherea firmelor de semiconductori. Acesta a cerut să nu fie identificat deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: