Joburile viitorului care sunt plătite cu salarii de mii de euro: Specialiști în cyber security, în energie regenerabilă sau inginer de mediu/ Topul joburilor viitorului în România

inteligenta artificiala, inovatie Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Cu cât domeniile de muncă evoluează mai rapid, cu atât vedem și în lista de ocupații titluri noi. De exemplu, numai în 2022 au apărut 89 de noi profesii menționate în Clasificarea Ocupațiilor din România. În ceea ce privește oferta actuală de joburi care vor fi căutate și în viitor, cele mai multe sunt în IT, Inginerie, Mediu și Medicină, a declarat Ana Vișian, marketing manager BestJobs pentru Economedia.

„Sunt domenii în care cererea evoluează mai repede decât se formează specialiștii potriviți, de aceea și salariile și beneficiile sunt foarte mari. Considerăm că le-ar fi util tinerilor candidați să țină cont de aceste tendințe în alegerea studiilor și a pregătirii”, spune aceasta.

Bogdan Badea, CEO-ul eJobs, este de părere că așa numitele joburi ale viitorului poartă, în acest moment, rang de excepție, nu doar în România, ci și în străinătate.

„Dacă asupra acestor joburi încă este greu să pui cu exactitate punctul pe i, mult mai clare sunt lucrurile când vine vorba de domeniile care avansează cel mai rapid și care vor crea joburile viitorului. Astfel, vorbim despre zona de servicii medicale, zona de inginerie, știință, IT, contabilitate, finanțe, construcții, infrastructură. Din aceste direcții ar trebui să ne așteptăm la cele mai multe „joburi ale viitorului”. De cealaltă parte, știm și vedem că sunt și joburi pe care le vom băga, într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, în categoria „ale trecutului”. Iată câteva exemple: șoferi, bibliotecari, casieri, traducător, agenți de turism, controlori de trafic aerian ori piloți. Nu înseamnă că joburile acestea vor dispărea complet, însă rata lor de înlocuire cu inteligență artificială va fi destul de mare”, mai spune Bogdan Badea.

Topul joburilor viitorului și ce salariu se oferă

  • Specialiști în cyber security 2.000 – 4.500 euro
  • Arhitecți Cloud – 2.000 – 3.000 euro
  • Dezvoltatori si Ingineri Software – 1.000 – 2.800 euro
  • Specialist Logistică – 800 euro – 1600 euro
  • Inginer/ Specialist Energie regenerabilă – 1.200 – 1.800 euro
  • Analist Date / Big Data 1.200 – 2.900 euro
  • Specialist în Customer Journey / User Experience / Customer Success – 1.100 – 1.700 euro
  • Inginer de mediu – 1.000 – 1.500 euro
  • Inginer Automatizări – salariu 2.000 – 3.000 euro
  • Asistent medical – 700 – 1.100 euro

Cât de greu sunt de recrutat astfel de specialiști ai viitorului

Potrivit Anei Vișian, specialiști sunt, companiile găsind candidați potriviti pentru a-și reîntregi echipele. Însă diferența constă în durata procesului de recrutare, pentru unele poziții timpul de recrutare fiind de până la 6 luni pentru găsirea candidatului potrivit pentru job.

În ceea ce privește oferta angajatorilor, aceasta este diversă, fiind domeniile unde deficitul de personal specializat se resimte foarte tare:

744 anunțuri active pentru Software Developer
530 anunțuri pentru Cloud Architect
764 anunțuri pentru Specialist Cyber Security
399 anunțuri pentru Specialist Logistică
886 anunțuri pentru Inginer/ Specialist Energie regenerabilă
918 anunțuri pentru Analist Date / Big Data
1247 anunțuri pentru Inginer mediu
1140 anunțuri pentru Inginer automatizări
738 anunțuri pentru Asistent medical.

Schimbări în nomenclatorul de meserii: 13 noi ocupații

Ministerul Muncii a actualizat Clasificarea Ocupațiilor din România, fiind introduse 13 noi ocupații, față de anul trecut când erau 65 de noi poziții.

„Clasificarea ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie (şase caractere), aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 1.832/856/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 561 din 8 august 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează cu noile ocupaţii practicate în cadrul economiei naţionale, prevăzute în lista din anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”, potrivit ordinului publicat la Ministerul Muncii.

Ce meserii noi se introduc în nomenclator:

  1. Arhitect în domeniul tehnologiei blockchain
  2. Designer jocuri digitale
  3. Dezvoltator interfața cu utilizatorul
  4. Dezvoltator în domeniul tehnologiei blockchain
  5. Dezvoltator jocuri digitale
  6. Expert în optimizarea motoarelor de căutare
  7. Inginer de date complexe (big data)
  8. Inginer de integrare
  9. Inginer în domeniul tehnologiilor cloud
  10. Inginer viziune computerizată
  11. Manager de conținut web
  12. Proiectant de sisteme informatice inteligente pentru TIC
  13. Tehnician TIC.

Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *