Jocurile Olimpice înseamnă costuri de miliarde de dolari pentru organizatori/ CIO spune că vrea să le facă din nou ieftine, iar găzduirea Jocurilor nu mai trebuie să fie un coșmar costisitor

olimpiada paris Sursa foto: Facebook/Paris 2024

Timp de decenii, cel mai important eveniment sportiv din lume a fost implicat în controverse legate de secătuirea finanțelor publice, lăsând în urmă arene nefolosite și oferind locuitorilor puține beneficii – dar multe perturbări și supraveghere intruzivă. Acum, Comitetul Internațional Olimpic consideră că a găsit soluția, scrie Politico.

“Nu este treaba unui oraș sau a unei regiuni să se adapteze la Jocuri. Jocurile trebuie să se adapteze la un oraș și la o regiune”, a declarat Christophe Dubi, directorul executiv al Jocurilor Olimpice, într-un interviu acordat la sediul CIO de pe malul lacului Geneva.

În cea mai mare parte a acestui secol, gazdele potențiale s-au uitat la Jocurile Olimpice, au văzut costurile tot mai mari și au spus: mulțumesc, dar nu mulțumesc. În locuri precum Calgary, Innsbruck și Hamburg, referendumurile publice au anulat planurile de organizare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Suferind din cauza lipsei de ofertanți, CIO a decis gazdele pentru mai multe ediții deodată, când a acordat Parisului ediția din 2024 și Los Angelesului pe cea din 2028, înainte ca Brisbane să primească o mână liberă pentru ediția din 2032.

Dubi spune că toate acestea s-au schimbat – datorită faptului că CIO impune cerințe mai puțin stricte potențialelor orașe-gazdă, căutând să reutilizeze spațiile existente pentru evenimente, în loc să cheltuiască miliarde pe noi arene grandioase. Parisul, cu spațiile sale preexistente din centrul orașului, este un caz test care ar putea asigura viitorul Jocurilor Olimpice de vară pentru decenii.

“Această piață s-a răsturnat acum la 180 de grade”, a spus Dubi. “Putem acorda Jocurile până în 2042 – ușor”. Luându-și telefonul, a arătat spre un mesaj: “Tocmai am primit acest mesaj de la primarul din Rio. ‘Dați-mi Jocurile înapoi. Este cel mai bun lucru pe care l-am avut vreodată”.

Biroul primarului din Rio de Janeiro nu a făcut niciun comentariu la timp pentru acest articol.

În ultimii 20 de ani, Jocurile Olimpice au fost blocate într-o spirală a controversei – în mare parte provocată de ele însele.

Pentru fiecare zenit, precum succesul cultural spectaculos de la Londra 2012, a existat un scandal zdrobitor, precum programul de dopaj masiv sponsorizat de stat al Rusiei la Soci în 2014. Jocurile găzduite de președintele rus Vladimir Putin, plus două ediții în China autoritară, au alimentat o poveste conform căreia CIO ar fi în buzunarul dictatorilor lumii.

“CIO este plin de prinți, șeici, baroni și oameni care nu au în vedere cele mai bune interese ale omenirii și organizează aceste Jocuri în consecință, punând la conducere oameni care le vor urma directivele în consecință”, a declarat Eric Sheehan, un organizator al grupului anti-Jocuri NOlympics LA, în timpul unui interviu video de la domiciliul său din California.

Cercetările efectuate anul acesta de Universitatea din Oxford sugerează că Paris 2024 va costa aproximativ 8,7 miliarde de dolari, comparativ cu 13,7 miliarde de dolari pentru Jocurile pandemice de la Tokyo 2021 și cu suma astronomică de 23,6 miliarde de dolari pentru Rio 2016, care a forțat guvernul federal al Braziliei să ofere orașului un ajutor de 900 de milioane de dolari.

Comitetul de organizare al Paris “respinge în totalitate” calculele studiului Oxford, a declarat un purtător de cuvânt. Acesta a adăugat că “cea mai crudă comparație posibilă” a bugetelor proiectate și finale “ar arăta o creștere de 27%, care este în conformitate cu rata inflației în aceeași perioadă”.

“Faptul că Rio a găzduit Jocurile Olimpice prima dată a adus mult mai multe dezavantaje decât avantaje pentru oraș”, a declarat Theresa Williamson, urbanist și director executiv al Catalytic Communities, o organizație de advocacy care sprijină comunitățile din favele. “Puținele controale și echilibre pe care le avem au fost lăsate deoparte. Jocurile Olimpice au creat o oală sub presiune pentru speculații și strămutări – cu 80 000 de persoane cu venituri mici evacuate din casele lor și împinse la periferia orașului – și o infrastructură prost planificată care a fost pusă în aplicare și care nu s-a descurcat bine.”

Conducerea Jocurilor Olimpice este încrezătoare că a abordat criticile și recunoaște că depășirile de costuri de la Atena 2004 (care au contribuit la ruinarea financiară a Greciei) au fost “dezastruoase” și “șocante”.

La Lausanne, Dubi, îmbrăcat ca un star rock în denim, tricou alb și batic la gât și cu părul coafat impecabil, în stilul lui Matthew McConaughey, a discutat despre marile schimbări care au determinat, după părerea sa, un interes reînnoit pentru găzduirea evenimentului.

“Dacă nu ne-am fi ocupat de acele cerințe fundamentale care făceau ca această proprietate să fie neatractivă, nu am fi avut pe nimeni după 2015” dispus să găzduiască, a spus el.

Ca exemplu al dorinței CIO de a se adapta, Dubi a citat atribuirea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2026 orașului Milano și stațiunii montane Cortina d’Ampezzo, situată la cinci ore de mers cu mașina în Dolomiții italieni. “Nu s-au așteptat niciodată că vom trece de la un oraș la două regiuni”, a spus el.

“Depinde într-adevăr de noi să ne adaptăm gazdelor pentru a le înțelege propriile oportunități și provocări și ce pot face Jocurile pentru ele și nu invers”, a adăugat Marie Sallois, directorul de dezvoltare corporativă și durabilă al CIO. “Așadar, și acest lucru a schimbat complet paradigma discuției”.

Dar ambiția CIO de a face Jocurile Olimpice din nou ieftine nu a convins pe toată lumea.

“Ei au planuri mari și o mulțime de anunțuri mari de PR despre cum sunt durabile. Dar dacă vorbești cu comunitățile reale și cu membrii comunităților despre ceea ce fac, nu este impresionant”, a spus Sheehan, un vorbitor pasionat și elocvent despre dezavantajele găzduirii Jocurilor Olimpice.

Potrivit lui Sheehan, Los Angeles a construit mega-locuri precum stadionul SoFi cu scopul de a atrage evenimente precum Jocurile Olimpice și Cupa Mondială FIFA (pe care orașul o va găzdui în 2026), ceea ce face ca idealul organizării unor Jocuri Olimpice fără construcții să fie “o minciună”.

Autoritățile din Los Angeles sunt acuzate că au militarizat forțele de poliție și că au alungat persoanele fără adăpost pentru a încerca să curețe orașul înainte de mega-evenimente. Parisul a fost, de asemenea, acuzat că a eliminat din oraș “tot ceea ce nu se încadrează în cartea poștală “Emily in Paris”” înainte de Jocurile Olimpice din această vară.

“Problema este că scopul Jocurilor Olimpice nu este de a celebra sportul, ci de a permite oamenilor puternici să realizeze proiecte mari și corporațiilor puternice să facă bani mulți”, a adăugat Sheehan.

Unii specialiști din mediul academic care urmăresc îndeaproape economia Jocurilor Olimpice sunt, de asemenea, sceptici.

“Costurile și depășirile de costuri rămân ridicate. Cercetările au arătat, de asemenea, că Jocurile au devenit mai puțin durabile. Rămâne de văzut dacă reformele în curs ale CIO vor atinge obiectivul de a face Jocurile Olimpice mai atractive pentru gazdele potențiale”, a declarat Alexander Budzier, de la Saïd Business School din cadrul Universității Oxford, coautor al studiului recent.

Chiar dacă reutilizarea infrastructurii duce la o “ușoară reducere a costurilor”, aceasta va însemna limitarea Jocurilor Olimpice – un simbol al unității internaționale – la o mână de țări, majoritatea bogate.

“Este puțin probabil să iei în considerare găzduirea dacă nu ai infrastructura existentă”, a spus Budzier. “Și dacă ne uităm la viitoarele gazde, toate sunt din țări bogate. Mă îndoiesc că vom vedea o economie emergentă prea curând”.

Întrebat dacă CIO ar dori ca gazdele recente – inclusiv Londra, Paris și Sydney, toate având infrastructura deja existentă – să fie printre candidații pentru 2042 și 2046, Dubi a răspuns: “Corect”.

“Am găzduit-o ultima dată acum 100 de ani; probabil că nu vom aștepta atât de mult pentru următoarea dată”, a declarat Étienne Thobois, CEO al Paris 2024, pentru Politico. “Dar, în acest moment, suntem concentrați pe actualele Jocuri”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: