Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, afirmă că Fed a majorat ratele „prea mult și prea repede”, iar acum ar trebui să urmeze reduceri semnificative

federal reserve Foto: Wikipedia

Economistul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, afirmă că Rezerva Federală ar trebui să reducă rata dobânzii cu jumătate de punct în cadrul următoarei sale reuniuni, acuzând banca centrală a SUA că a mers „prea departe, prea repede” cu înăsprirea politicii monetare și a agravat problema inflației, transmite CNBC.

Comentariile sale au venit înaintea publicării de vineri a datelor esențiale privind locurile de muncă din SUA, investitorii urmărind îndeaproape numărul de salariați neagricoli din august pentru a afla indicii privind amploarea unei reduceri așteptate a ratei dobânzii în această lună.

Strategii au declarat de obicei că cel mai probabil rezultat al reuniunii Fed din 17-18 septembrie este o reducere a ratei de 25 de puncte de bază, deși pariurile pentru o reducere de 50 de puncte de bază au crescut în ultimele zile.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Un punct de bază reprezintă 0,01 puncte procentuale.

Stiglitz, care a câștigat Premiul Nobel în 2001 pentru analiza sa de piață, se alătură celor ca economistul șef al JPMorgan din SUA care solicită o reducere superdimensionată a ratei în această lună.

„Am criticat Fed pentru că a mers prea departe, prea repede”, a declarat Stiglitz, într-o discuție cu Steve Sedgwick de la CNBC, vineri, la Forumul anual Ambrosetti desfășurat la Cernobbio, Italia.

Stiglitz a declarat că a fost „foarte important” pentru Fed să fi normalizat ratele dobânzilor, adăugând că a fost o greșeală pentru banca centrală a SUA să fi menținut rata de împrumut de referință aproape de zero pentru o perioadă atât de lungă din 2008.

„Dar apoi au depășit această limită, ajungând la nivelul ratelor dobânzilor, ceea ce, în opinia mea, a pus economia în pericol pentru un beneficiu foarte mic, probabil chiar înrăutățind inflația, în mod ironic, deoarece, dacă analizăm mai atent sursele inflației, o componentă importantă a fost locuințele”, a declarat Stiglitz.

„Dacă vă gândiți la modul în care rezolvăm problema lipsei de locuințe, care crește prețul inflației – credeți că creșterea ratelor dobânzilor, făcând mai dificil pentru dezvoltatorii imobiliari să construiască mai multe case, pentru proprietari să cumpere mai multe case, va rezolva problema lipsei de locuințe? Nu, merge exact în direcția greșită”, a continuat el.

„Așadar, cred că ei au contribuit la problema inflației. Acum, chiar dacă modelele lor nu funcționează în acest fel și nu analizează lucrurile, cred eu, atât de profund pe cât ar trebui, modelele lor le spun [să] se uite la slăbiciunile din economie și, prin urmare, ar trebui să reducem ratele dobânzilor.”

Rata de împrumut de referință a Fed este în prezent vizată într-un interval cuprins între 5,25%-5,5%.

Stiglitz a declarat că, în cazul în care ar fi fost în funcția de decident politic al Fed, ar fi votat pentru o reducere mai mare a ratei dobânzii la reuniunea din septembrie a băncii centrale, „deoarece cred că au mers prea departe și ar ajuta de fapt la problema inflației și a locurilor de muncă”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că el crede că o reducere a ratei de 50 de puncte de bază ar trebui să fie pe masă, indiferent de cifra din august a salariilor nonfarm, Stiglitz a răspuns: „Da”.

Un purtător de cuvânt al Rezervei Federale a refuzat să comenteze.

Articolul integral poate fi citit AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: