JPMorgan: Rusia este aproape de un colaps al economiei, asemănător celui din 1998

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

Rusia este aproape de un colaps economic care va rivaliza sau chiar va eclipsa dimensiunea recesiunii din 1998, când țara nu și-a îndeplinit obligațiile de plată, avertizează economiștii celebrei bănci JPMorgan, potrivit Bloomberg. Cu toate acestea, consecințele financiare ar putea fi mai mici acum, spun ei.

Economiștii JPMorgan Chase & Co. le-au spus clienților într-un raport de vineri că se așteaptă la o scădere de 7% a produsului intern brut al Rusiei în acest an, la fel ca Goldman Sachs Group Inc. Bloomberg Economics prognozează o scădere de aproximativ 9%.

În 1998, economia Rusiei a scăzut cu 5,3%, pe fondul crizei datoriilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Sancțiunile subminează cei doi piloni care promovează stabilitatea – rezervele de valută „fortăreață” ale băncii centrale și excedentul de cont curent al Rusiei”, au spus economiștii JPMorgan în raportul lor. „Sancțiunile își vor pune amprenta asupra economiei ruse, care acum pare îndreptată către o recesiune profundă”, potrivit lor.

Totuși, investitorii au spus că, deși șocurile invaziei Rusiei în Ucraina sunt mai mari decât cele observate în 1998, pe termen scurt, declinul rublei s-a dovedit mai mic, iar țara are acum o capacitate mai mare de a evita nerespectarea obligațiilor de plată a datoriei, în special dacă alte națiuni continuă să reziste impunerii de sancțiuni asupra exporturilor sale de energie.

„Pe termen lung este cel mai îngrijorător. Cu cât sancțiunile sunt menținute mai mult timp, și mai ales dacă sunt extinse pentru a include exporturile de gaze și petrol, cu atât este mai probabil ca Rusia să devină o piață de capital de neatins în anii următori”, a spus Tim Graf, șeful strategiei macro pentru EMEA la State Street Global Markets. 

„Slăbiciunea monedei pe care o vedem acum va fi inevitabil inflaționistă, mai ales dacă economia rămâne închisă de restul lumii. Nu este greu de imaginat scenarii extreme similare cu perioada post-1998 în acest caz”, a spus el.

Veniturile din petrol și gaze au oferit Rusiei un sprijin puternic în valută, deoarece vânzarea și transportul energiei au evitat sancțiunile. SUA și alte guverne se tem că astfel de sancțiuni le vor afecta mai mult economiile. Rusia avea un excedent lunar de cont curent de aproximativ 20 de miliarde de dolari la începutul anului.

Bloomberg Economics consideră că blocarea exporturilor de petrol și gaze ar însemna că economia s-ar putea contracta cu aproximativ 14% în acest an.

Criza financiară rusă (numită și criza rublei sau gripa rusă) a lovit Rusia în data de 17 august 1998. A dus la devalorizarea rublei de către guvernul rus și ca Banca Centrală a Rusiei să nu plătească datoria. Criza a avut un impact grav asupra economiilor multor țări vecine. Guvernul rus nu a putut plăti pensii și salarii atunci.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: