SONDAJ EXCLUSIV. Noile taxe: 50% din antreprenori spun că vor închide business-ul, dacă Guvernul aplică creșterile / Poveștile de supraviețuire ale micilor antreprenori: „Ajungem să muncim pentru ei și eventual să trebuiască să mulțumim că ne lasă bani să trecem strada”

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Antreprenorii români critică creșterile de taxe pe care guvernul le discută în acest moment pentru a repara gaura de la buget, jumătate dintre respondenții la un sondaj derulat de Economedia (cu aproape 2.000 de respondenți până la publicarea articolului) spunând că vor renunța complet la business în România dacă schimbările intră în vigoare. Totodată, Economedia a strâns poveștile câtorva dintre micii antreprenori care au răspuns la sondaj și care spun că măsurile îi vor „ucide” pe cei care încearcă să fie independenți.

Conform sondajului derulat de Economedia, 96% dintre respondenți au declarat că sunt afectați de noile măsuri fiscale pregătite de Guvern. Menționăm că respondenții sondajului au putut selecta mai multe variante de răspuns.

Cum vă afectează măsurile fiscale?

Întrebați ce măsură îi afectează cel mai tare, printre cele mai votate răspunsuri (sondaj cu răspunsuri multiple) au fost majorarea impozitului pe dividende, eliminarea scutirii de impozit în IT și trecerea la impozit pe profit ca microîntreprindere.

Măsuri fiscale care afectează cel mai mult antreprenorii

Totodată, cea mai mare parte a respondenților la sondaj spun că, dacă măsurile vor intra în vigoare în forma vehiculată, cel mai probabil își vor închide business-ul din România. Menționăm că respondenții sondajului au putut selecta mai multe variante de răspuns.

Ce faceți dacă măsurile fiscale intră în vigoare

Speriați de cum își vor putea menține pe linia de plutire business-urile și de lipsa de predictibilitate din țară, așa arată micii antreprenori care au avut curajul să pună bazele unei afaceri în țară, peste care vin noile schimbări fiscale. Economedia a discutat mai în detaliu cu mici antreprenori, despre cum i-ar afecta aceste măsuri fiscale dacă Guvernul le va aplica în această formă.

Antreprenorii consultați de Economedia au declarat la unison că aceste noi măsuri fiscale, care generează o lipsă de predictibilitate în business, vor afecta grav supraviețuirea afacerilor care oricum atârnă de un fir de ață subțire, iar unii dintre ei se gândesc inclusiv să renunțe la angajări, să reducă personalul și să treacă în economia subterană.

„Eu am o companie micro cu CAEN de consultanță. După ce ne-au trecut forțat de la impozit pe venit la impozit pe profit, deci de la 1 la 16% și ne-au majorat cu 3% impozitul pe dividende, acum mai ”ciupesc” un pic din impozitul pe dividende… Ajungem să muncim pentru ei și eventual să trebuiască să mulțumim că ne lasă bani să trecem strada. Să mai zic că nu suntem nici plătitori de TVA și din asta pierdem 19% din orice achiziție… Nu există nicio urmă de suport oferit antreprenoriatului. Predictibilitate 0… să tot faci business în România”, a declarat pentru Economedia Mona, o antreprenoare care are un business de consultanță. 

Alexandra, care are o cofetărie deschisă în 2019, spune că se gândește să zică pas la orice inițiativă antreprenorială din cauza faptului că plătește mai multe taxe la stat, precizând că nu crede că vor supraviețui prea multe business-uri mai mult de șase luni dacă se vor aplica toate aceste măsuri din septembrie.

„Eu am o cofetărie cu 2 angajați, copil de un an jumătate și vreau să nu mă mai întorc la munca de birou, ci să rămân să mă ocup strict de business. După ce că ne-am revenit greu după pandemie (am deschis în noiembrie 2019), faptul că ajung să plătesc mai multe taxe la stat mă duce cu gândul că mai bine zic pas la orice decât să ajung să nu mai dorm noaptea că nu știu pe unde să scot cămașa. Ar trebui ca toți cei care avem business-uri mici, indiferent de tip, să facem ceva în sensul ăsta, pentru că la cum văd lucrurile, mulți nu cred ca vor supraviețui 6 luni dacă se aplică toate acestea din septembrie”, ne transmite Alexandra.

Alina, care are un laborator de cofetărie, spune că intenția statului de a scoate facilitățile fiscale din industria alimentară îi va nemulțumi pe angajați, deoarece va scădea salariul de la o lună la alta. Aceasta precizează că ia în calcul să renunțe la angajări, să reducă personalul și să treacă în economia subterană. 

„Toate măsurile ne afectează, dar ce mă va destabiliza cel mai mult în viitorul foarte apropiat este scoaterea facilităților. Am un laborator de cofetărie, au fost acordate anul trecut facilitățile fiscale la salarii – concomitent cu stabilirea unui salariu minim obligatoriu mai mare și angajații au primit un plus consistent la net. Lucrurile erau așezate acum un an, noi toate salariile le plăteam pe cartea de muncă, salariații erau multumiți cu cât câștigau. Intervenția statului prin facilitățile astea și retragerea lor mă face efectiv sa rămân în fața unor angajați care vor fi nemulțumiți ca le va scădea salariul pur și simplu de la o lună la alta. Eu nu am cum să compensez pe cartea de muncă să cresc salariul cu pierderea lor, plus taxele aferente. Sunt efectiv disperată că nu știu să le spun ce bani vor lua luna viitoare. Să nu mai spun că voiam să fac angajări… ce salariu îi spun eu omului??? Statul nostru idiot lovește în antreprenori și în oamenii care vor să muncească… În momentul asta eu renunț la angajări, iau în calcul să reduc personalul și să trec în economia subterană. Mă simt furată și nu vreau să las munca mea la discreția statului să aibă de unde să fure mai mult”, spune Alina.

Simona, care are un business în domeniul cultural, spune că această impozitare ucide antreprenorii mici, care au ajuns să lucreze și 14 ore pe zi pentru a-și permite luxul de a fi independenți.

„Am fost freelancer vreo 8 ani. Am lucrat pe contracte de drepturi de autor (DDA), convenții civile, încasând bani pe firmele prietenilor, la negru, folosind tot felul de artificii etc etc. Apoi, obosită de aceste jonglerii, prin 2016 m-am angajat. La finele lui 2018 am decis că independența mi se potrivește cel mai bine și, asumându-mi tot soiul de riscuri financiare, mi-am făcut un IMM. De bine de rău, am învins. Până anul ăsta, când s-au mărit dările la stat, prețurile la orice și nesimțirea guvernaților. Acum, după ce ne-a rupt cu 8% impozit pe dividende, se caută trecerea la 10%. Sunt o fată ambițioasă și muncitoare, dar totodată lucrez în domeniul cultural, această eternă Cenușăreasă, unde oricum ești mai mult pe supraviețuire decât pe îmbogățire. Lucrez într-un ecosistem, iar cei cu care lucrez sunt și ei la fel de impozitați ca mine, drept care sărăcia ne distruge în lanț. Și stau și mă întreb de ce mai sunt încă în țara asta. Oare nu e nimeni în Guvernul ăla care să înțeleagă că taxele astea îi omoară tot pe ăia pe amărâții pe spinarea cărora se fac banii. Când ne mai întâlnim și noi în Piața Victoriei?”, spune Simona.

Andrada, care are un business de organizare de nunți, spune că o problemă mai ales pentru antreprenorii care au business-uri foarte mici, freelanceri, este că nu există predictibilitate pentru a face planuri de dezvoltare, fiind obligată la rândul ei să crească prețul serviciilor sale, care nu poate însă să crească brusc, din cauza unor contracte deja semnate cu un an în urmă, ceea ce denotă iar o lipsă de predictibilitate. 

„Perspectiva mea este următoarea: pare că se face complet abstracție de o categorie de business foarte mici, freelancer. Activitatea nu există, în CAEN. Domeniul în sine e oricum dominat de economie subterană și e foarte greu să fii competitiv respectând regulile, iar freelancerii din țara aceasta, în general, nu au o formă de organizare adecvată. Ea este înăbușită de foarte mulți ani din ce în ce mai tare, dar de data asta e foarte rău. Ideea e că ajungi să plătești, cumulat, la stat, până la 40% din ce produci, ca freelancer, indiferent că ești PFA (și tocmai ti s-a scos plafonul de la CASS și s-a mai pus unul la CAS) fie că este micro și trebuie să plătești impozit, să te angajezi și să plătești contribuții și impozit și apoi să scoți restul ca dividend care e IAR impozitat și contribuții la sănătate. Ești un singur om care trece prin trei straturi de impozitare, iar dacă ai tupeul fantastic să încasezi anual peste 60.000 euro și să ai rentabilitate peste 30% ești pedepsit. Pentru un om care prestează servicii cu rată mare de rentabilitate, adică cheltuieli mici și venituri relativ mici, asociate mai degrabă unui salariu decât unui business, este foarte mult”, spune Andrada.

De asemenea, Chef Adrian Hădean este nemulțumit de noile măsuri fiscale pregătite de Guvernul României și spune că împrumuturile luate în ultima perioadă sunt acum achitate prin mărirea taxelor.

„O să sfârșim cu toții angajați (dacă ne-o mai vrea cineva) sau emigranți. Statul român nu știe să țină vaca vie, o vrea și mâncată, și în grajd, da’ să mai dea și lapte. Doar că asta nu se poate. Ne frigem mațele de 12 ani încercând să construim ceva durabil și sustenabil, și dacă am reușit ceva, am reușit nu pentru că ne-a ajutat Statul, ci în ciuda mediului ostil pentru antreprenoriat. Am reușit muncind 14-16 ore pe zi, dar reușita asta e în realitate un echilibru fragil, pe care-l menținem jonglând cu facturile, creditele și taxele. Câteva sute de mii de antreprenori mici țin niște milioane de locuri de muncă în sectorul privat, ba mai țin în spate și un număr semnificativ de locuri de muncă din sectorul public. De unde stau eu, se vede că nu există cale mai sigură spre falimentul unei țări decât să te împrumuți (123 de miliarde de lei a luat Statul împrumut de la începutul anului) în timp ce-i strângi de gât pe cei care plătesc ratele la împrumuturile făcute de tine”, a transmis Hădean pe pagina sa de Facebook.

Coaliția de guvernare a pregătit un amplu set de schimbări fiscale, conform unui draft de ordonanță consultat de Economedia. De exemplu, microîntreprinderile care realizează venituri de peste 300.000 lei vor avea de plătit un impozit de 3% din venituri. Scutirea pentru IT-iști ar urma să se aplice la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei. Lista completă a schimbărilor poate fi citită AICI.

Dacă doriți să completați sondajul Economedia, el este disponibil AICI:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Iar eu o sa-mi bag cheltuieli pe firma pana fac profitul 0. Adica zero. E atat de simplu.

    • Sa te oblige statul sa cheltui incontinuu, fara sa economisesti nimic, nu-i o treaba. 🙁 Ce faci, iti iei scule si masini pe care esti nevoit sa le tot schimbi in cativa ani?

  2. Cred ca unele valori din sonsaj sunt reale…dar oare o adunat cineva procentele din grafice, ca mie imi rezulta peste 100% cand adun pe ambele grafice procentele…..parca era un site care se ocupa de economie, cum puteti afisa grafice cu procente peste 100%, ce mai crede cititorul?

    • Bună ziua! Am menționat în articol că respondenții sondajului au putut selecta mai multe variante de răspuns. Mulțumim.

  3. “Perspectiva” e negativa, cum ar spune Agentiile de rating, eu ii zic DEZASTRU!!!!
    Cu acesti impostori incompetenti, in cel mult 10 ANI, faliment scrie pe noi!
    Sunt convinsa ca aceasta dezastruoasa coalitie va determina multe familii tinere sa plece iar in cativa ani CINE va mai platti Taxe si Impozite statului roman gras si esuat!?
    Din ce bani vor finanta Educatia, Sanatatea, Armata, Politia, bugetarimea privilegiata?!
    Faliment!!!

  4. Este aberat sa cresti de 16 ori taxarea la micro intreprinderile foarte mici cu 1, 2 angajati ce desfasoara profesii cu valoare adaugata mare.
    In calitate de persoana afectata direct consider acceptabila cresterea impozitarii de la 1% la 3% din venituri precum si o diminuare a pragului catre 250000EUR.
    Dar aberatia de a trece la impozit pe profit pentru doar 60000 EUR, ma pune serios in situatia de a diminua foarte mult activitatea pentru a ma incadra in acest plafon, caci efectiv nu merita altfel.
    Sa vedem atunci cum se va multumi guvernul cu taxe efectiv colectate si mai mici si bani rulati in economia reala si mai putini.
    Nu cred ca sunt singurul in aceasta categorie.

  5. Atata vreme cat foarte multe microintreprinderile dar si PFA-uri sunt folosite pentru optimizare fiscala (sa nu se plateasca taxarea pe munca) , cresterea taxarii acestora este corecta. Eu as fi facut-o concomitent cu reducerea cotelor de CAS si/sau CASS pentru a avantaja salariatii. (divide et impera dar nu prea i-a dus capul la asta). Plus taxarea cu 50% a cheltuielilor personale trecute pe firma (ca asa este obisnuit patronul roman).

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.