Gigantul ucrainean Kormotech, lider în producția de hrană pentru animale de companie, își propune să-și mărească capacitatea de producție. Compania ia în calcul două opțiuni majore: extinderea fabricii sale din Ucraina sau construcția unei noi unități de producție în România. În plus, Kormotech dezvoltă deja o fabrică de hrană umedă în Lituania, ca parte a unei strategii ambițioase de creștere și sustenabilitate energetică.
Kormotech analizează extinderea în România și Ucraina
În prezent, Kormotech operează două fabrici în Ucraina – una pentru hrană umedă, cu o capacitate anuală de 27.000 de tone, și alta pentru hrană uscată, de 55.000 de tone. Compania a investit deja în modernizarea unității de hrană umedă, iar următorul pas este dezvoltarea producției de hrană uscată, potrivit english.nv.ua.
„În 2023, am modernizat și extins fabrica noastră de hrană umedă din Ucraina. Acum lucrăm la extinderea fabricii de hrană uscată și luăm în considerare două opțiuni — extinderea în Ucraina sau orientarea către România”, a declarat Ihor Paranyak, directorul operațional al Kormotech.
România este o alegere strategică datorită piețelor de desfacere din apropiere, inclusiv Polonia și alte țări din regiune. Acest lucru ar putea facilita distribuția produselor Kormotech pe piețele internaționale.
Investiții în Lituania și energie verde
Pe lângă planurile din Ucraina și România, Kormotech construiește o nouă fabrică în Lituania, cu o capacitate totală planificată de 40.000 de tone. Proiectul se va desfășura în patru faze și se estimează că va fi finalizat până în 2028.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Planificăm să lansăm prima fază în al doilea trimestru al anului 2026, a doua până la sfârșitul anului 2026, iar a treia și a patra în funcție de creșterea cererii, având ca obiectiv finalizarea tuturor fazelor până în 2028. Acest lucru va aduce capacitatea totală a celor două unități din Lituania la 60.000 de tone”, a precizat Paranyak.
O componentă importantă a strategiei Kormotech este utilizarea energiei regenerabile.
„La prima noastră fabrică din Lituania, am instalat o centrală solară de 630 kilowați. La noua fabrică, intenționăm să adăugăm panouri solare pe acoperiș. Până în 2027, ne propunem să avem 15% din electricitatea noastră din surse proprii”, a mai spus Paranyak.
Finanțare și perspective de viitor
Compania investește masiv în dezvoltare, iar noul proiect din Lituania are un cost estimat la 60 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro sunt finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Fondată în 2003, Kormotech produce peste 650 de produse pentru câini și pisici, sub branduri precum Optimeal, Club 4 Paws, Hav!, Miau! și Delickcious. Compania este deținută de Olena și Rostyslav Vovk.