România nu are bagajul trecutului, poate fi deschisă și poate îmbrățișa imediat transformările viitoare, în special în industria automotive, a declarat miercuri Kurt Sievers, președinte și CEO al NXP Semiconductors, la ANIS International Summit, evenimentul anual al Asociației pentru Industria de Software din România.
El a declarat că NXP România este cel mai mare hub software al companiei pentru industria auto, iar industria auto este cea mai mare parte a afacerii NXP.
„Acest lucru se datorează în mare parte bazei de talente excepționale a dezvoltatorilor de software pe care o putem accesa în România. Efectivul nostru de aici a crescut în ultimii cinci ani de la 500 la peste o mie de persoane, deci s-a dublat în ultimii 5 ani”, a spus el.
NXP și-a început activitatea în România acum 25 de ani. „Am început cu Motorola. Așadar, aici se afla divizia de telefoane mobile Motorola, care a devenit ulterior Freescale, divizia de semiconductori a Motorola. Iar în 2016 am fuzionat și am achiziționat Freescale și de aceea vorbiți acum cu CEO-ul NXP”, a spus el.
CEO-ul NXP a declarat că nu crede că este exagerat să spună că „talentul românesc alimentează pașii transformativi pe care îi face NXP”.
Kurt Sievers a precizat că cea mai mare durere de cap pentru clienți ai NXP din România, cum ar fi Continental sau Bosch, este reutilizarea software-ului. „Odată ce au investit într-o platformă hardware, nu își pot permite să refacă această investiție iar și iar pentru următoarea generație de produse. Așadar, oferirea unei foi de parcurs puternice de hardware consistent și compatibil înainte și înapoi, astfel încât clienții noștri să își poată reutiliza investițiile în software, este o provocare foarte, foarte mare, dar și o mare oportunitate pentru noi. Și aceasta este o mare parte din ceea ce facem aici, în România”, a precizat el.
Conform McKinsey, piața semiconductorilor va ajunge la 1,3 trilioane de dolari până în 2030. Vor fi industrii uriașe. Iar dezvoltarea acestei piețe a fost determinată în ultimii ani de mega valuri de aplicații, spune CEO-ul NXP.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Kurt Sievers consideră că următorii 10 ani vor fi despre edge computing. „Acest val următor este ceva care va digitaliza, într-adevăr, societatea, deoarece aplicațiile de edge computing sunt aplicații care sunt aproape de noi ca oameni. Și aici NXP va străluci și va fi lider. Credem că tehnologia de aici se va referi la ceea ce noi numim anticipare și automatizare. Ideea este că tehnologia va ști de ce aveți nevoie în continuare. Și apoi tehnologia va automatiza livrarea acesteia. Așadar, în viitor, în jurul nostru va exista multă robotică. Și nu este vorba doar despre robotica umanoidă mare. Este vorba și despre aplicații simple cu care ne-am obișnuit deja. Gândiți-vă la grădina dumneavoastră, acolo aveți o mașină de tuns iarba care se plimbă prin grădină. Este un drum mic. Automatele de cafea au cicluri de întreținere prin intermediul cloud-ului. Aveți aspiratoare în casă, care sunt roboți mici. Și, evident, la un moment dat vom vedea mașini autonome în jurul nostru, ceea ce, din punct de vedere informatic, este evident o sarcină mult mai dificilă. Dar ideea generală este că tehnologia nu va conduce doar la eficientizarea fluxurilor din fabrici etc., ci ne va anticipa nevoile. Și va fi înainte să avem nevoie”, a afirmat reprezentantul companiei.
Toate aceste soluții vor avea nevoie de securitate cibernetică și siguranță funcțională, ceea ce grupul NXP va face inclusiv în România. „Toate aceste sisteme sunt puternic conectate și tot ceea ce este conectat este deschis hacking-ului. Așadar, preocupările legate de confidențialitate și de securitate sunt primordiale. Unele dintre activitățile pe care le desfășurăm aici, în România, și în întreaga lume vizează asigurarea securității cibernetice, atât în hardware, cât și în software, în primul rând în hardware, dar și în software, pentru a crea încrederea societăților în utilizarea tuturor acestor aplicații minunate. În al doilea rând, este vorba despre siguranța funcțională, deoarece multe dintre aceste aplicații robotice își dezvoltă în mod evident o viață proprie și trebuie să ne asigurăm că sunt proiectate și concepute în condiții de siguranță funcțională, cum am spune, astfel încât să putem fi absolut siguri că nu fac un lucru greșit”, a spus el.
Vehiculele autonome vor fi cea mai mare transformare a industriei auto de la existență, alături de mașinile electrice, iar principala nevoie aici va fi siguranța. „Promisiunea unei mașini autonome este de fapt siguranța. Este ironic, dar promisiunea unei mașini autonome este de a oferi un nivel mai ridicat de siguranță atunci când vine vorba de accidente în trafic. Dar acest lucru poate fi realizat numai cu un design funcțional sigur. Din nou, aceasta este interacțiunea dintre hardware și software și marea parte a activității pe care o desfășurăm aici, în România”, a mai spus Kurt Sievers.
CEO-ul NXP a precizat că România are un punct de plecare excelent în transformarea industriei auto, deoarece nu are bagajul trecutului.
„Cred cu tărie că o mare parte din problemele pe care le vedeți în prezent, în special în industria auto europeană, se datorează acestor două transformări: transformarea către transmisia electrică și transformarea către un vehicul definit de software. Iar cei care vor stăpâni cu succes această transformare vor fi cei care vor pregăti un viitor digital și competitiv. Și cred că România are un punct de plecare excelent pentru a face acest lucru. Pentru că aveți un avantaj similar cu al altor societăți nou apărute, nu aveți bagajul trecutului. Nu aveți o mulțime de industrii existente care sunt ocupate cu istoria. Puteți fi deschiși și să îmbrățișați imediat transformările viitoare”, a mai explicat el.
Kurt Sievers a menționat că mulți dintre inginerii software talentați ai NXP sunt în România.
NXP a accesat recent programul IPCEI pentru proiecte importante de interes european comun, în vedea dezvoltării de semiconductori, iar cercetarea pentru acest proiect se va face în România.
„Am fost foarte mândri că am putut implica puternic România ca țară în acest proiect. Așa că am valorificat proiectele IPCEI în patru țări din Europa. Iar România este una dintre ele și am primit mult sprijin. Și, de fapt, în această după-amiază voi zbura la Bruxelles. Mâine ne vom întâlni cu Hannah Wilkonen, care este vicepreședinte executiv pentru societatea digitală în cadrul Comisiei Europene, pentru a discuta despre următoarea generație de proiecte IPCEI pentru Europa. Aici, din nou, am încredere în sprijinul deplin al României, inclusiv în fondul de talente din România, pentru a impulsiona în continuare progresele tehnologice în întreaga Europă”, a încheiat Kurt Sievers.