Legea offshore ar putea ridica probleme de concurență

platforma offshore, gaze marea neagra Imagine: Captură Youtube

Proiectul de modificare a legii offshore, menit să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor de la Marea Neagră, asumat de înșiși liderii coaliției de guvernare din România, ar putea ridica probleme de concurență, arată opinia Consiliului Concurenței. Recent, Consiliul Legislativ a subliniat că proiectul ar putea neconstituțional.

Proiectul se află în proces de adoptare în Parlament, în procedură de urgență.

Consiliul Concurenței atrage însă atenția asupra unei prevederi cuprinse într-o formă anterioară a proiectului care se regăsește și în forma actuală potrivit căreia „subcontractorii nerezidenți ai titularilor acordurilor petroliere sunt obligați ca, în termen de 30 de zile de la data încheierii primului contract, să înființeze și să mențină pe toată durata contractului o filială sau sucursală cu sediul în România, conform prevederilor legale în vigoare”.

Consiliul Concurenței subliniază că, având în vedere faptul că nu se cunoaște cu exactitate întinderea obligației impuse asupra subcontractorilor nerezidenți (cheltuieli financiare, resurse umane, necesitatea sau nu a înregistrării în scopuri de TVA etc.), acest articol nu poate fi evaluat cu precizie din perspectiva posibilelor efecte asupra concurenței. Totuși, având în vedere practica Comisiei Europene, trebuie luat în considerare faptul că aceste prevederi ar putea da naștere unui tratament diferențiat pentru subcontractorii nerezidenți care au deja un sediu înregistrat în Uniunea Europeană și care ar fi obligați să înființeze și în România un nou sediu, arată instituția de concurență.

„Astfel, în măsura în care costurile de înființare a unui sediu operațional suplimentar ar fi semnificative, îndeosebi pentru comercianții mai mici, aceste costuri suplimentare pe care le-ar avea în comparație cu comercianții locali ar putea face accesul comercianților din Uniunea Europeană mai dificil și mai costisitor în România. Astfel, ar putea fi ridicate obstacole în calea comerțului între statele membre și, prin urmare, ar putea fi afectată piața internă, prin discriminarea partenerilor comerciali pe bază de naționalitate”, a explicat Consiliul Concurenței.

Reamintim că, săptămâna trecută, Consiliul Legislativ a atras atenția că proiectul de lege offshore riscă să fie neconstituțional, din cauza faptului că inițiativa introduce prevederi retroactive. Instituția a acordat un aviz favorabil inițiativei legislative, dar cu numeroase observații.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a informat, luni, că legea offshore va fi votată miercuri şi va fi transmisă „imediat” la Camera Deputaţilor, în contextul în care coaliția de guvernare a stabilit dezbaterea actului normativ în procedură de urgență. El a precizat că orice modificare la acest act normativ trebuie negociată şi agreată în coaliţia de guvernare.

Imagine: Captură Youtube

Comentarii

  1. Capitalismul, duelul sabilor cele mai ascutite. Noroc ca suntem campioni mondiali pe linia ‘Craiova-Damask-Kyoto’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *