Licitația 5G: ANCOM a anunțat câștigătorii / Statul va primi 432,6 milioane de euro, iar Orange va plăti cel mai mult / Nu a fost licitat tot spectrul, mai e loc pentru un operator

conferinta ANCOM, licitatie 5G, rezultate, 15 nov 2022 Sursa foto : Economedia

ANCOM a anunțat marți rezultatele licitației spectrului 5G. A fost licitat aproape tot spectrul, iar cel mai mult a cumpărat compania Orange, care va plăti 264,4 milioane de euro. Pe locul al doilea se află Vodafone, cu 122,5 milioane de euro, iar pe cel de-al treilea loc se află RCS&RDS cu 45,5 milioane de euro.

În total, statul va urma să încaseze de la cei trei operatori 432,6 milioane de euro, iar primii bani ajung la buget în decembrie, respectiv 109 milioane de euro. Ultima tranșă va fi în 2028, de 80 de milioane de euro.

Vlad Stoica, președintele ANCOM, consideră că e un rezultat bun în contextul actual economic. „Ar trebui să fim mândri că avem un asemenea rezultat”, a spus el. „Noi nu am declarat că vom vinde tot spectrul, niciodată nu s-a întâmplat asta. Evaluările noastre erau de 400 – 450 de milioane de euro. Estimările noastre au fost mai pesimiste, în contextul exonomic actual și geopolitic”, a mai spus președintele ANCOM. De asemenea, a spus Vlad Stoica, este o premieră că împreună cu guvernul a fost acordată o eșalonare la plată.

Bogdan Iana, vicepreședinte ANCOM, a spus că ar mai putea intra un alt operator, poate cel de-al patrulea operator care nu a participat acum la licitație. ANCOM mai are un rest de spectru pe care îl mai poate oferi operatorilor din piață.

La rândul său, Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM, a precizat că în România sunt peste 400 de mii de clienți 5G.

La începutul acestei luni, ANCOM a anunțat că „toate cele trei candidaturi depuse în cadrul licitaţiei pentru noi licenţe de spectru au fost validate, iar o primă rundă a procedurii privind licitarea frecvenţelor va fi organizată pe data de 8 noiembrie”, potrivit unui comunicat de presă.

Orange, RCS & RDS și Vodafone sunt companiile de telecomunicații din România care au depus candidaturi la licitația 5G. Telekom Romania Mobile, care îi are în spate pe giganţii Deutsche Telekom (Germania) şi OTE (Grecia), nu a participat, așadar, la competiţie, deoarece nu și-a depus dosarul de candidatură. Statul spera să obțină aproape 700 milioane de euro din această licitație.

Sursa foto : Economedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *