Licitația pentru cloud-ul guvernamental va fi lansată în această săptămână, a anunțat azi Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul unui eveniment găzduit de Microsoft. Sistemul va fi hibrid, ceae ce înseamnă că se vor putea folosi și aplicații deja existente. Acesta a anunțat că azi se semnează și contractul pentru punctul unic de contact al statului român.
La începutul anului, Ivan anunța că licitația pentru cloud-ul guvernamental va fi lansată în februarie, conform Cursdeguvernare.ro. Acest proiect va fi susținut de patru centre de date – în București, Brașov, Sibiu și Timiș- cheltuielile cu infrastructura fiind estimate la 2,2 miliarde de lei, fonduri PNRR (componenta 7- Transformare Digitală).
“România stă pe o mină de aur când vorbim despre cei 200.000 de it-iști. Dacă vom reuși să implementăm până în decembrie 2026 cei 6 miliarde de euro din PNRR pentru transformarea digitală vom reuși să creștem de 5 ori față de astăzi. A venit timpul să ne întrebăm dacă facem cloud-ul”, a spus Bogdan Ivan, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.
Ministrul a anunțat că România a închis negocierile cu Comisia Europeană prin care s-a modificat PNRR și “în baza căruia am reușit să schimbăm arhitectura cloud și va fi hibrid”, a spus Ivan.
“În aceasta săptămână, vom lansa licitația pentru cloud. Vom avea arhitectura de bază pentru ce înseamnă un stat modern care ține pas cu noile tehnologii. La ora 10 semnez contractul pentru punctul unic de contact al statului român, va fi și aplicație mobilă și în browser. Vom avea un singur punct de contact cu statul român, cel puțin 3 servicii publice vom avea la finalul acestui an. Astăzi semnam și mâine va începe lucrul la această aplicație tech”, a mai spus ministrul.
Ivan a anunțat că guvernul ar putea adopta până în luna aprilie strategia României pe inteligenta artificială. “Am primit sute de propuneri”, a spus ministrul.
Etapele implementării cloud-ului
În nota de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental” se precizează că implementarea Cloudului Guvernamental va presupune cel puțin următoarele etape:
amenajarea de centre de date Tier IV by design pentru cele două centre principale și Tier III by design pentru cele două centre secundare;
furnizarea infrastructurii de comunicații şi tehnologia informației (cabluri de fibră optică şi echipamente de comunicații de mare capacitate) specifice;
dezvoltarea/extinderea rețelei de alimentare cu energie electrică pentru fiecare centru de date în parte în vederea asigurării redundanței și a necesarului de energie electrică;
realizarea unei infrastructuri de climatizare scalabile şi redundante, eficientă din punct de vedere energetic;
instalarea sistemului de detecție şi stingere incendiu cu gaz inert care să asigure protecția pentru întreaga infrastructură a fiecărui Centru de Date în parte;
implementarea sistemului de securitate fizică (control acces, monitorizare video, antiefracție etc.) pentru infrastructura dezvoltată;
implementarea rețelei de monitorizare și management a infrastructurii în cadrul facilității realizate; realizarea infrastructurii IT&C scalabilă și de înaltă disponibilitate (echipamente de procesare, stocare, comunicații, software virtualizare) în cadrul fiecărui Centru de Date în parte; achiziția de licențe și echipamente specializate pentru securitate cibernetică perimetrală. asigurarea securității cibernetice a CPG în toate etapele de dezvoltare și funcționare ale acestuia, prin raportare la confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea datelor; achiziționarea de licențe și echipamente cu grad ridicat de complexitate tehnică, cu scopul de a asigura un nivel ridicat de securitate cibernetică prin prevenirea inclusiv a atacurilor cibernetice de tip APT; implementarea unor mecanisme de protejare a datelor stocate sau în tranzit împotriva activităților de exfiltrare, respectiv de alterare a acestora.
Citește și:
Legea privind cloud-ul guvernamental este constituțională. CCR a respins sesizarea Înaltei Curți
Vezi și: