Liderii de afaceri europeni au încercat să diminueze îngrijorările cu privire la riscul unui război comercial între SUA şi Uniunea Europeană la Forumul Economic Mondial din Davos, relatează CNBC, conform News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat în repetate rânduri că va impune tarife suplimentare asupra bunurilor importate din UE, ceea ce a determinat blocul comunitar să avertizeze că este pregătit să răspundă „într-un mod proporţional” la aceste măsuri.

Într-o declaraţie adresată reporterilor la începutul săptămânii, Trump a criticat Uniunea Europeană, afirmând că ”a fost foarte, foarte rea cu noi. Aşa că vor avea parte de tarife. Este singura modalitate prin care se poate obţine echitate.”

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Această ameninţare vine în contextul în care administraţia Trump analizează, de asemenea, posibilitatea impunerii unui tarif suplimentar de 10% asupra bunurilor importate din China, care ar putea intra în vigoare chiar de luna viitoare.

Reacţii mixte din partea liderilor de afaceri

La Davos, reacţiile liderilor de afaceri la ameninţările cu tarife ale preşedintelui american au fost variate.

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a declarat miercuri că tarifele ar putea fi văzute într-o lumină pozitivă, spunând că oamenii ar trebui ”să treacă peste asta.”

În schimb, CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, a avertizat că tarifele ar putea încetini scăderea ratelor dobânzilor, dacă acestea alimentează inflaţia.

Roland Busch, CEO-ul Siemens, a descris gigantul industrial german ca fiind ”rezistent la tarife,” subliniind că Siemens este o companie globală cu o prezenţă semnificativă în SUA. Busch a menţionat achiziţia de 10 miliarde de dolari a firmei americane de software de inginerie Altair şi extinderea amprentei companiei în SUA.

”Tarifele, de obicei, cresc inflaţia prin definiţie, deci nu ajută cu adevărat. Comerţul liber şi tarifele scăzute sunt motoare ale creşterii economice,” a declarat Busch.

Industria tehnologică şi energia verde îşi exprimă îngrijorarea

Henrik Andersen, CEO-ul producătorului danez de turbine eoliene Vestas, a declarat joi că ideea că tarifele vor aduce beneficii lumii este ”cel puţin o teorie nouă pentru mulţi dintre noi.”

Andersen a avertizat că tarifele suplimentare asupra bunurilor importate ar putea crea riscuri de inflaţie.

Christian Klein, CEO-ul SAP, a subliniat importanţa cooperării globale în comerţul tehnologic, afirmând că ”tarifele nu ajută comerţul global.” Klein a discutat cu mai mulţi lideri la Davos despre soluţiile SAP pentru lanţurile de aprovizionare şi software-ul financiar.

”Toată lumea face afaceri cu China. China, desigur, doreşte să continue să facă afaceri cu SUA. Pentru tehnologie, este acum şi mai important să construim aceste punţi şi lanţuri de aprovizionare reziliente,” a adăugat Klein.