Liderii europeni acuză Rusia de act de sabotaj după exploziile de la gazoductul Nord Stream 1

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Liderii europeni au declarat marți că au crezut că exploziile care au avariat conductele construite pentru a transporta gazele naturale rusești în Europa au fost deliberate, iar unii oficiali au dat vina pe Kremlin, sugerând că exploziile au fost concepute ca o amenințare la adresa continentului, scrie The Whasington Post.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Avariile nu au avut un impact imediat asupra aprovizionării cu energie a Europei. Rusia a întrerupt fluxurile la începutul acestei luni, iar țările europene s-au străduit înainte de acest moment să își facă rezerve și să își asigure surse alternative de energie. Dar este probabil ca acest episod să marcheze sfârșitul proiectelor gazoductului Nord Stream, un efort de peste două decenii care a adâncit dependența Europei de gazele naturale rusești – și despre care mulți oficiali spun acum că a fost o greșeală strategică gravă.

Cele două explozii de luni au produs scurgeri în toate cele trei conducte subacvatice Nord Stream care leagă Rusia și Germania, provocând pene masive de bule de gaz care au ieșit la suprafața Mării Baltice.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Acestea sunt acțiuni deliberate, nu un accident”, a declarat marți premierul danez Mette Frederiksen în fața reporterilor. „Situația este cât se poate de gravă”.

Frederiksen a declarat că exploziile nu au fost „un atac asupra Danemarcei”, deoarece au avut loc în apele internaționale.

„Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că este vorba de un act de sabotaj”, a declarat marți premierul polonez Mateusz Morawiecki reporterilor.

Actul „marchează probabil următoarea etapă în escaladarea acestei situații din Ucraina”, a spus Morawiecki. El a vorbit la o ceremonie de inaugurare a noii conducte submarine Baltic Pipe, care oferă Poloniei și vecinilor săi acces la gazele naturale norvegiene. Proiectul a fost menit să reducă dependența de gazul care odinioară curgea din Rusia.

Rusia a negat responsabilitatea pentru pagubele produse. Guvernul rus este „extrem de îngrijorat”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Gazprom spune că nu va redeschide gazoductul Nord Stream către Europa, așa cum era planificat

„Avariile care au avut loc într-o singură zi, simultan, la trei linii de conducte offshore ale sistemului Nord Stream sunt fără precedent”, a declarat compania operatoare, Nord Stream AG, într-un comunicat. Aceasta a precizat că lucrează cu autoritățile locale pentru a evalua amploarea pagubelor, împreună cu cauza.

Cinci oficiali europeni au declarat că există o presupunere generalizată că Rusia se află în spatele incidentului. Doar Rusia avea motivația, echipamentul submersibil și capacitatea necesară, deși au avertizat că nu au încă dovezi directe ale implicării Rusiei.

Deși gazul nu a fost trimis în Europa prin conducte, se pare că o cantitate semnificativă a rămas în conducte, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la posibilele efecte nocive asupra mediului din cauza metanului – principala componentă a gazului natural și un contribuitor major la schimbările climatice atunci când reușește să ajungă în atmosferă.

Operatorul Nord Stream nu a precizat ce cantitate de gaz se afla în conducte în momentul exploziilor.