Liderii sindicatelor cer guvernului creșterea salariilor cu 25% până în luna decembrie, iar din ianuarie 2024 o nouă grilă de salarizare plecând de la salariul minim pentru debutanți de minim 4.000 de lei net

G4Media mai 25, 2023 1 comentarii
Greva

Liderii sindicatelor din educație au transmis, după întâlnirea de la guvern, că cer creșterea veniturilor cu 25% și actul normativ care să ne dea garanția că salariul debutantului va fi cât salariul mediu brut pe economie și grila se va construi ținând cont de acest lucru.

Astfel, cei trei lideri sindicali au cerut creșterea imediată a tuturor salariilor cu 25%, arătând că în cazul unui profesor debutant aceasta ar însemna o majorare de la 2.400 de lei la 3.000 de lei. Declarațiile au fost făcute de Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr.

Aceștia spun că în momentul de față așteptă răspunsul guvernului și precizează că trebuie o majorare acceptabilă până la decembrie, ca să intre în vigoare de la 1 decembrie.

„Nu ne interesează ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală, ci ce se întâmplă cu profesorii. Când guvernul va veni cu un răspuns clar, vom încheia greva. Sperăm ca mâine să ne recheme să ne anunțe decizia. Marți vom avea miting și marș spre Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis. E treaba guvernului sub ce formă îmbracă aceste creșteri, nu cu vouchere. Dacă vrem să înceteze acest protest fără precedent, așteptăm ca miniștrii să calculeze rapid. Protestul de azi i-a cam lăsat fără replică, am văzut pe fețele lor că au conștientizat că situația e gravă”, au transmis liderii de sindicat.

Concomitent, ei au cerut garanții că în noua lege a salarizării, valabilă începând din 2024, salariul minim pentru debutanți va fi de 4.000 de lei (cât salariul mediu brut pe economie), iar toată grila de salarizare se va construi plecând de la acest minim.

Guvernul a respins în zilele precedente aceste cereri și a spus că ”oferta finală” este de 2.500 de lei în acest an, sub formă de bonus.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *