Liniște totală pe PNRR. Guvernul nu spune ce jaloane a îndeplinit, la termenul din 30 septembrie

Elena Deacu sept. 30, 2022 2 comentarii
bani calculator spaga mita euro

Guvernul României avea de îndeplinit 24 de jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cel de-al treilea trimestru al acestui an, adică până la data de 30 septembrie, însă nu este clar, până vineri seara, câte au fost îndeplinite, deoarece nimeni din Guvernul României nu a comunicat nimic pe acest subiect în ziua deadline-ului.

Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a transmis pentru Economedia că luni va fi prezentat raportul privind jaloanele îndeplinite, precizând că se mai pot depune documente în platforma electronică e-SMC de către coordonatorii de reformî/investiții până în această noapte la ora 00.00.

Departamentul de presă al MIPE ne-a transmis să trimitem solicitarea pe email.

Premierul Nicolae Ciucă chiar a cerut miniștrilor ca jaloanele aferente trimestrului trei să fie gata mai devreme, respectiv până pe 15 septembrie.

Totuși, până în data de 21 septembrie, Guvernul îndeplinise doar 6 din cele 24 de jaloane aferente trimestrului 3 din 2022, spunea ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș, precizând că acestea trebuiau „bifate” prin acte normative, iar restul necesitau lansări de apeluri sau ordine de ministru. El nu a detaliat care jaloane au fost îndeplinite și care mai erau de îndeplinit.

Ulterior, pe 23 septembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că încă două jaloane din PNNR au fost atinse de Guvernul României. Aceasta după ce guvernul a adoptat, vinerea trecută, Ordonanța de Urgență prin care s-a creat cadrul legal care permite accesarea fondurilor europene în relație directă cu obținerea de rezultate în implementarea reformelor și investițiilor publice, stabilite prin Componenta 15-Educație.

Conform listei obținute de HotNews, jaloanele aferente trimestrului trei erau următoarele: Ministerul Mediului are de atins 4 jaloane, Ministerul Energiei are 2 ținte, Ministerul Digitalizării are 2 jaloane, ANCOM – 1 jalon, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului are 4 jaloane, MIPE are 1 jalon, Ministerul Dezvoltării are 2 jaloane, Ministerul Culturii – 1 jalon, Ministerul Muncii – 1 jalon, SGG are 3 jaloane și Ministerul Educației – tot 3 jaloane.

Ghinea: 6 jaloane sunt îndeplinite, au șanse să mai bifeze 2 peste weekend

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, estimează că Guvernul a îndeplinit până în acest moment 6 din cele 24 de jaloane aferente trimestrului trei și că sunt șanse ca încă două jaloane să mai fie îndeplinite în acest weekend.

„Până acum, Guvernul comunica atunci când eram la o bornă calendaristică, acum nimic. Cu atât mai bizar cu cât premierul Ciucă a avertizat miniștrii să le facă mai din timp. Nu doar că nu au făcut din timp, ci nu le-au făcut nici măcar în ajun de deadline ca până acum”, a declarat Cristian Ghinea pentru Economedia.

De exemplu, jalonul „135 C6 – I4 Semnarea contractelor pentru investițiile în lanțul de producție a bateriilor și în celulele și panourile fotovoltaice” nu este îndeplinit. „În plină criză energetică, Ministerul Energiei nu folosește la timp resursele financiare la dispoziție, din PNRR”, subliniază Ghinea.

Nici jalonul „489 C15 – I11 Lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier” nu este îndeplinit. „A început școala cu clasele fără dotări, așa vom începe și anul viitor probabil. Văd gargară cu România educată la TV. Au bani pentru 3.000 de școli în PNRR și nu sunt în stare să lanseze licitația”, mai spune fostul ministrul.

Iar jalonul „149 C7 – R2 Alocarea drepturilor de utilizare a spectrului de frecvențe radio” este întârziat, în contextul în care Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a lansat abia săptămâna trecută licitația pentru licențele 5G.

Nici jalonul „490 C15 – I11 Lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea laboratoarelor/atelierelor pentru științe” nu apare drept îndeplinit, spune Ghinea.

„În acest weekend, echipa MonitorPNRR încearcă să confirme jaloanele și vom avea un raport complet la începutul săptămânii viitoare. Am spus în rapoartele noastre anterioare că epoca în care se puteau face chestii din pix în ultima seară se termină. Acum suntem acolo. Acestea nu sunt jaloane de făcut dacă nu muncești la ele din timp”, mai spune Ghinea, pentru Economedia.

sursa foto: Unsplash

Comentarii

 1. “Linistea” dinaintea furtunii…
  Daca birocratii de la Brussels vor respecta REGULA impusa initial de accesare a banilor din PNRR anume: INDEPLINIREA la timp a fiecarui jalon, e greu de crezut ca Romania noastra va reusi sa se conformeze REGULII!!!
  Cand a reusit Romania in 32 de ANI sa respecte vreun Termen la care s-a angajat?!
  Niciodata!!!
  Si daca ne amintim ca banii din PNRR pentru Romania au fost CONDITIONATI de Brussels de INDEPLINIREA unor REFORME reale, necesare reformarii si modernizarii Statului roman,(REFORME de care PSD si PNL si UDMR nici nu vor sa auda!!) intelegem ca ciuciu bani din PNRR pentru Romania!!!
  Am spus asta de la inceputul inceputului: PNRRul Romaniei va fi un esec rasunator!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *