Lipsa de personal lovește micile business-uri. Producătorul de încălțăminte ProAlex oprește temporar producția și închide magazinul

Pantofi ProAlex

Lipsa de personal a redevenit o problemă majoră pentru firmele românești. Producătorul de încălțăminte ProAlex a anunțat că oprește temporar producția și va închide și magazinul fizic, din cauză că nu găsește meșteri.

„Din nefericire, ne confruntăm cu un deficit de personal, prin urmare suntem nevoiți să luăm o pauză din producție. Nu vom mai putea prelua comenzi personalizate în perioada următoare. Și pentru că una duce inevitabil la alta… și magazinul fizic își va închide porțile începând cu 30 iunie. Rămânem disponibili în online, sunt în continuare sute de produse gata făcute, disponibile la preț redus, cu livrare imediată, de la sandale și balerini, la pantofi cu toc și ghete, care așteaptă să vă poarte pașii pe drumuri însorite. Din păcate, nu vă putem spune exact cât va dura această perioadă, depinde de cât de repede vom reuși să ocupăm posturile vacanțe cu meșteri pricepuți. Sperăm să fie doar un hop pe care să îl depășim rapid și care să ne întărească pentru viitor”, este mesajul companiei.

Proalex Shoes a fost înființată în iulie 2013 și este controlată integral de Gabriela Șerban. Compania cu 7 angajați a avut anul trecut afaceri de 111.000 lei, în scădere cu peste 60% față de 2019, și o pierdere de aproape 105.000 lei.

Recent, o altă companie românească a luat decizia de a închide porțile, dar definitiv, din cauza lipsei de personal. Este vorba despre ferma Caprele Irinucăi, situată la 8 km de Iaşi, care a anunţat că se va închide după aproape zece ani din cauza lipsei de muncitori. Ferma Caprele Irinucăi cuprindea anul trecut circa 80 de capre şi mergea spre afaceri anuale de 600.000 de lei.

Peste 4.000 de startup-uri au fost în căutare de candidați în primele 6 luni ale acestui an, depășind cifrele aferente perioadei similare din 2020 cu 52%. Asta în condițiile în care piața a redevenit fierbinte, iar recrutorii nu se mai confruntă, ca anul trecut, cu un exces de aplicanți, ci, dimpotrivă, în unele domenii, chiar cu o lipsă acută de oameni dispuși să-și schimbe locul de muncă.

Numărul companiilor de tip startup care acum se luptă umăr la umăr cu angajatorii multinaționali pentru a atrage candidați este cu atât mai impresionant cu cât anul trecut nu a fost deloc unul ușor pentru business-urile aflate la început de drum și care nu reușiseră să își consolideze poziția în piață, potrivit eJobs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *