Lipsa globală de cabluri de fibră optică amenință creșterea digitală

Cablu internet pixabay.com

O penurie la nivel mondial de cabluri de fibră optică a condus la creșterea prețurilor și a prelungit termenele de livrare, punând în pericol planurile ambițioase ale companiilor de a implementa infrastructura de telecomunicații de ultimă generație, scrie Financial Times.

Europa, India și China sunt printre regiunile cele mai afectate de criză, prețurile la fibra optică crescând cu până la 70% de la minimele record din martie 2021, de la 3,70 USD la 6,30 USD per km de fibră, potrivit Cru Group, o firmă de informații despre piață.

Deși pandemia a determinat unele dintre cele mai mari grupuri tehnologice și de telecomunicații să-și reducă cheltuielile de investiții, a existat o creștere a cererii pentru servicii de internet și date, ceea ce a dus la un deficit de disponibilitate a materialului crucial, dar adesea trecut cu vederea.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Companii precum Amazon, Google, Microsoft și proprietarul Facebook, Meta își extind imperiile centrelor de date pentru a satisface cererea în creștere, inclusiv așezarea unor rețele internaționale de fibră vaste sub ocean. Între timp, guvernele și-au stabilit obiective ambițioase pentru lansarea de bandă largă superrapidă și 5G, ambele necesitând cantități mari de cablu de fibră optică.

„Având în vedere că costul implementării s-a dublat brusc, ne întrebăm acum dacă țările vor putea îndeplini obiectivele stabilite pentru construirea infrastructurii și dacă acest lucru ar putea avea un impact asupra conectivității globale”, a spus Michael Finch, analist la Cru.

Consumul total de cabluri a crescut cu 8,1% în prima jumătate a anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit estimărilor Cru. China a reprezentat 46% din total, America de Nord reprezentând regiunea cu cea mai rapidă creștere, cu 15% anual.

La baza penuriei se află prețurile în creștere ale unora dintre componentele critice care intră în tehnologia fibrei optice.

A existat o penurie de heliu, o componentă crucială în fabricarea fibrei optice de sticlă, cauzată parțial de întreruperile fabricilor din Rusia și SUA, ceea ce a determinat creșterea prețurilor elementului chimic cu 135% în ultimii doi ani. Între timp, prețurile tetraclorurii de siliciu, o altă componentă cheie în producția de fibre, au crescut cu până la 50%, potrivit Cru.

„În cariera mea profesională nu am văzut niciodată așa criză inflaționistă”, a declarat Wendell Weeks, directorul executiv al Corning, cel mai mare producător de cablu cu fibră optică din lume, care a jucat un rol semnificativ în inventarea tehnologiei în 1970.

Weeks a adăugat că compania crește producția pentru a satisface cererea în creștere din partea guvernelor, companiilor de telecomunicații și a marilor grupuri tehnologice, inclusiv construirea de noi facilități în SUA și Europa.

Prețurile fibrelor au atins acum cel mai ridicat nivel din iulie 2019, potrivit Cru, deși America de Nord a fost mai puțin afectată decât Europa, China și India.

Weeks a spus că în SUA prețurile au crescut cu doar 2% în 2022 și, altfel, au scăzut în fiecare an din 2012. „Prețurile vor continua să fie strânse pentru o vreme, dar vom trece peste această hipercriză”, a spus el. adăugat.

Martijn Blanken, directorul executiv al Exa Infrastructure, o companie internațională de infrastructură digitală, a declarat că prețurile fibrelor au crescut cu cel puțin 20% în ultimele șase luni și că „în unele cazuri prețul este atât de neregulat încât trebuie să-l verifici pe zi ce trece”. „Adăugăm clauze cu clienții noștri, astfel încât să nu fim răspunzători pentru aceste creșteri de preț”, a adăugat el.

Acest lucru a dus la creșteri semnificative ale timpilor de livrare pentru unele produse din fibre, întinzându-se de la 20 de săptămâni la aproape un an pentru mulți clienți mai mici.

„Toți dăm prioritate să avem cea mai rapidă livrare către cei mai mari clienți ai noștri”, a declarat Ankit Agarwal, director general al STL, unul dintre cei mai mari furnizori de fibre din Marea Britanie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: