Lituania interzice complet importul de GNL rusesc

GNL gaze naturale lichefiate Sursa foto: Linkedin / MOL

Lituania a interzis orice import, încărcare și regazificare de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc la toate instalațiile.

Joi, 26 octombrie, Seimas-ul Lituaniei a adoptat amendamente la Legea gazelor naturale: 111 parlamentari au votat „pentru”, șase s-au abținut, transmite   LRT .

În timpul examinării schimbărilor în comitetele Seimas, viceministrul Energiei Inga Zhilenye a declarat că gazul rusesc este livrat la instalațiile lituaniene de către tancuri din Polonia. Potrivit acesteia, aproximativ 22 de gigawați-oră (GW) de gaz rusesc sunt importate în acest mod pe an, în timp ce 100 GW pe zi sunt regazeificați la terminalul GNL de la Klaipeda.

Amendamentele la legea gazelor naturale au fost pregătite de către președintele Comitetului de Securitate Națională și Apărare al Seimas Laurinas Kasciunas și ministrul Energiei Dainius Kravis. Anterior, ministrul a raportat că gazul a fost transportat din Polonia de către Cryogas M&T Poland și furnizat către două companii cu instalații de regazificare.

Ministerul nu a numit companiile cărora Cryogas M&T Poland le-a furnizat gaz. Șefii companiilor Kelmės pienas și Marijampolė pieno konservai au confirmat în iunie că cumpără gaz de la Cryogas, dar au asigurat că nu este rusesc.

Importul de GNL din Rusia în Lituania prin terminalul Klaipėda a fost suspendat din martie 2022, iar din aprilie a aceluiași an a fost oprit și importul de gaz rusesc prin conducte. Țara a lăsat doar tranzit de gaze către Kaliningrad.

Sursa foto: Linkedin / MOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *