LIVE Conferința Economedia: A.I. PLAY în business și administrație

IMG20231128095421 Sursa foto: Ilona Andrei/ Economedia

Economedia organizează azi o conferință imersivă despre transformarea bazată pe inteligența artificială a mediului de afaceri și a administrației din România. Vă prezentăm, live, principalele idei, teme și dezbateri.

Conferința pune în dezbatere o temă de importanță crucială pentru prezent și viitor: mai poate funcționa o organizație, fie că este publică sau privată, fără inteligența artificială? Totodată, va explora cele mai eficiente modalități de a utiliza instrumentele AI în beneficiul companiilor și, în final, al fiecăruia dintre noi.

Evenimentul este organizat în două paneluri, centrate pe mediul de business și, respectiv pe administrația publică.

Primul panel va oferi o perspectivă asupra modului în care firmele pot capitaliza oportunitățile create de revoluția IA și pot naviga cu succes într-un viitor automatizat și digitalizat. Cel de-al doilea va explora modul în care autoritățile pot să analizeze volume mari de date cu AI pentru a lua decizii mai bune și cum poate inteligența artificială să ajute statul român să răspundă mai bine nevoilor cetățenilor.

Principalele teme prezentate/ dezbătute:

Partea 1 AI în business

  • Elena Deacu, redactor-șef Economedia: “Noi, jurnaliștii, folosim deja instrumente AI pentru diverse scopuri – pentru transcrieri de interviuri, instrumente speech to text, testăm unele analize, ne ajută să punem întrebări mai bine. Acum un an nu credeam că vom putea face asta. Și, ca noi, credem că mediul de business are aceeași percepție și același interes legat de dezvoltarea AI”. “Nu ne ucide creativitatea, dar ne poate ajuta”, completează Elena.
  • Vladimir Ionaș, The Center, prezintă un sondaj legat de AI, realizat pentru Economedia. Principalele rezultate: 46% dintre respondenți au o percepție pozitivă legată de ceea ce reprezintă AI, 35% sunt îngrijorați și foarte îngrijorați că AI le va lua locul de muncă, 59% dintre respondenți cred că AI poate ajuta la dezvoltarea unei afaceri. Urmăriți Economedia pentru o prezentare completă a sondajului.
  • Vladimir Ionaș, Thee Center, prezintă un sondaj realizat printre cititorii Economedia: 53% dintre respondenți declară că folosesc tehnologii bazate pe AI în viața de zi cu zi, 79% dintre ei cred că educația actuală nu e pregătită să facă față schimbărilor legate de piața muncii. Urmăriți Economedia pentru o prezentare completă a sondajului.
  • AI interpretează sondajele, la care adăugăm interpretarea specialistului. Comentariul lui Vladimir Ionaș în legătură cu prezentarea făcută cu ChatGPT: “Ceea ce reușește acest program să facă în câteva minute mie mi-ar lua câteva ore. Ceea ce văd ca o limită este faptul că a avut nevoie ca baza de date folosită să o primească într-un anumit format, pe care eu a trebuit să îl fac, nu a știut să facă corelația. Interpretarea o face foarte rapid. Nu știu cât de bine poate analiza întrebările cu variabile de răspuns deschise. Eu mă uit la acele întrebări în mod deosebit, oamenii sunt extrem de inventivi”.
  • Tudor Cosăceanu, vicepreședinte regional pentru România UiPath: “AI este capul, automatizarea este corpul, ca să funcționeze bine, e nevoie de amândouă”/ Despre utilizarea AI: “Avem reguli, e necesar ca ele să nu fie rigide, să fie revizuite constant, trebuie să existe mai mulți factori, analize”.
  • Adrian Ispas, CeO Vatis TEch: “Noi suntem companie de AI, construim și folosim AI, sunt mai multe flow-uri în care folosim AI. Pe generare de cod, acest tool ajută programatorii, le econosește 50% din timp, scriind drafturi. Evident, și greșește, așa că are nevoie de inteligență umană. Nu trebuie să privim AI ca pe un tool care ne înlocuiește total, ci ca pe un asistent care ne ajută, ne dă direcții noi, idei. Am păstrat același număr de oameni, dar economisește 50% din timp și poți să dezvolți produsul. Nu mai ai nevoie de un an, ci de șase luni ca să rezolvi aceleași funcționalități.
  • Cristian Popescu, AWS România: “Îngrijorarea din sondaj e reală și provine de la necunoașterea tehnologiei mai mult decât din alte lucruri. Și noi avem programe care ajută programatorii să scrie cod mai repede și mai bine, accelerează viteza cu 50% și crește șansa să scrie mai bine cu 30%. Urmărim să scriem partea creativă cu oameni și partea repetitivă să o automatizăm. Ce făceam cu 10 oameni pot să fac acum cu 5. Orice progres tehnologic a pus dilema asta în fața noastră, întotdeauna omenirea a găsit opțiuni pentru utilizarea resurselor suplimentare și a continuat să le folosească în dezvoltarea societății de ansamblu. Cred că suntem în același moment”.
  • Cristian Popescu: “Trebuie să ai grijă ca mecanismele să fie eficiente și să evite bias-urile. Avem o unealtă care ne permite să analizăm mecanismele din spatele modelelor, care să poată detecta urme de bias”.
  • Alexandru Mihailciuc, VP, sales engineering UiPath: “Noi vedem generative AI ca ajutor, dar ne uităm cum putem spori eficiența în business”. Mihailciuc prezintă UiPath – Autopilot, produs care va fi lansat în primăvară.

Partea a 2-1 AI în ADMINISTRAȚIE. Cu ochii înspre Estonia și… Ucraina

  • Ott Velsberg, Chief Data Officer al Republicii Estonia, a transmis pentru Economedia un mesaj în care prezintă felul în care țara baltică și-a conturat strategia AI: Țara a dezvoltat încă din 2018 o strategie AI. Urmăriți Economedia pentru a citi un interviu extins cu Ott Velsberg.
  • Elisabeta Moraru, Country Director Google România, a dat câteva exemple de proiecte dezvoltate de companie. “Continuăm parea de parteneriate. Cloudul guvernamental poate aduce inovația în prezent, ce am văzut din exemplul din Estonia poate fi implementate foarte bine în România”.
  • Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Guvernul României: “Administrația publică din România e departe de ce am văzut în Estonia sau în alte țări europene, dar acele exemple puține exemple pe care le avem trebuie să le avem în vedere într-un context mai larg. Am pierdut într-o anumită măsură trenul digitalizării, sper să nu piedem trenul AI. Vorbim și despre a schimba mentalitatea, important e cu cine folosim această tehnologie. Avem cel puțin o instituție publică din România în care avem legislația, avem decizia a CSAT pentru digitalizare și ne confruntăm cu reticența funcționarilor publicit în a participa la acest proces. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Aceste noi tehnologii e posibil să reducă numărul de angajați în domeniul public, dar va facilita modul în care administrația interacționează cu cetățeanul”.
  • Mateusz Majewski, Vicepreședinte regional pentru Europa de Sud-Est, UiPath: “Trebuie să existe mix între sectorul public și privat. Transferul de informații și talente e necesar”. Acesta a subliniat că cetățenii sunt dispuși să foloseacă tehnologia, mai ales o dată cu izbucnirea pandemiei.
  • Sabin Sărmaș, Șeful Comisiei de IT&C din Camera Deputaților, Parlamentul României: “Suntem cam pe ultimele locuri cu digitalizarea. Șansa noastră este AI, suntem într-un moment în care putem să sărim peste alții, toate aplicațiile vor avea un modul sau vor fi bazate pe AI. Putem să sărim în fața altor țări apropiindu-ne de ce face Estonia, ceea ce e fabulos. Pentru asta trebuie să creăm competiție, să lăsăm companiile românești să lucreze, să le dăm suprafață de lucru mare. E o mare șansă. Din punctul de vedere al guvernului, din păcate noi nu avem o strategie AI încă. Putem face un lucru simplu: să revenim cu o politică de tip AI first – să folosim AI, în primul rând, unde se poate”.
  • Dragoș Tudorache, Co-raportor al Parlamentului European pentru „AI Act”: “Despre digitalizarea statului e o chestiune mai mult de voință decât de știință. Sunt multe state membre codașe în ceea ce privește digitalizarea statului. Modelele există, exemple sunt. Nu e simplu să le explici unor funcționari publici obișnuiți să mute hârtia într-un anumit ritm că de mâine munca aceea se va digitaliza. Trebuie să existe voință”. Acesta a vorbit și despre un model atipic – cel ucrainean care a reușit să facă performanță în ceea ce privește digitalizarea statului, pe timp de război. AI presupune și o parte de infrastructură, a subliniat Tudorache. UE are 200 de miliarde de euro bani puși la dispoziția statelor pentru transformare digitală, a adăugat acesta.

Vezi și:

EXCLUSIV Conferința Economedia A.I. PLAY: Ghigiu, șeful cancelariei premierului: „La anul vom vedea trei inițiative de digitalizare și AI” la stat/ Sărmaș, comisie IT&C din Parlament: „România are o lege a interoperabilității”. Încă așteptăm platforma

Citește și:

EXCLUSIV Sabin Sărmaș anunță la Conferința Economedia legea deepfake: Toate clipurile și imaginile false create cu ajutorul Inteligenței Artificiale trebuie marcate, amenzile pornesc de la 10.000 de lei

Vezi și:

Conferință Economedia A.I. PLAY. EXCLUSIV: AI pe piața muncii. Inteligența artificială ajută angajații să economisească până la 50% din timp, spun companiile de tehnologie

 

Agenda evenimentului:

08.00 Welcome coffee și înregistrare invitați

09.00 Welcome speech Elena Deacu, redactor-șef Economedia

09.05 Cum transformă inteligența artificială mediul de afaceri?

  • Prezentare sondaj derulat la nivel național despre inteligența artificială

Tudor COSĂCEANU, vicepreședinte regional pentru România UiPath

Adrian ISPAS, Founder & CEO Vatis Tech

Cristian POPESCU, Country Lead Enterprise Business la Amazon Web Services

10.15 Alexandru MIHAILCIUC VP, sales engineering UiPath, Demo UiPath – Autopilot

10.30 Coffee break

10.45 Cum ajungem de la codași pe scara europeană a digitalizării la inteligență artificială pentru cetățeni?

Ott VELSBERG, Chief Data Officer al Republicii Estonia

Mihai GHIGIU, Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Guvernul României

Dragoș TUDORACHE, Co-raportor al Parlamentului European pentru „AI Act”

Mateusz MAJEWSKI, Vicepreședinte regional pentru Europa de Sud-Est, UiPath

Sabin SĂRMAȘ, Șeful Comisiei de IT&C din Camera Deputaților, Parlamentul României

Elisabeta MORARU, Country Director Google România

12.15 Lunch

Special guest: A.I.

Moderatori ai evenimentuluiCătălin STRIBLEA, jurnalist și Elena DEACU, redactor-șef Economedia

Confirmarea înregistrării va fi transmisă pe emailul indicat în formular, cu câteva zile înainte de eveniment.

Sursa foto: Ilona Andrei/ Economedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *