Miercuri seară a avut loc a treia și ultima dezbatere a candidaților la alegerile prezidențiale din 4 mai. Dezbaterea, la care au fost invitați toți candidații, a fost organizată de Antena 3 la Palatul Parlamentului. Victor Ponta a anunțat că nu va participa, la fel și George Simion, șeful AUR, care a lipsit de la toate confruntările cu adversarii săi.
UPDATE 21:30 Crin Antonescu, către Nicușor Dan: Acum 5 ani vi s-a solicitat aprobarea pentru construirea unei clinici oncologice pentru copii Sanador, ați stat în procese. Acum 2 ani instanța a dat o decizie definitivă. De 2 ani trebuia să semnați autorizația de construcție. Azi ați semnat-o (…) Un om care vrea să facă legea nu respectă 2 ani decizia. În toți acești ani v-ați gândit la copii? E un hobby, e un lobby, e doar lentoare, e altceva, ce e?
Nicușor Dan: Dacă dumneavoastră aveți vreo problemă cu modul în care se tratează cancerul în România vă rog să vă adresați colegului dumneavoastră domnul Rafila. Dacă vorbim de sistemul medical din România, trebuie să constatăm că de 30 de ani nu există o viziune pentru sistemul medical din România, pentru infrastructura sistemului medical, nu există proiecte pentru mari spitale sau care să înlocuiască infrastrctura improprie. Dacă din lipsa acestei viziuni se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care îl consideră ilegal (…) și nu sunt 2 ani ci câteva luni, ca să înțelegem și noi ce avem de făcut.
Update 21:03 Nicușor Dan arată cum trei din cele patru contracte semnate pentru privatizarea celor 34 de hectare au fost semnate în timpul mandatului lui Crin Antonescu, care nu neagă acest lucru, iar Nicușor Dan spune că banii încasați din ”chiriile derizorii” ale teraselor din Parcul Herăstrău sunt puțini din cauza contractului încheiat de ALPAB în 2015.
UPDATE 20:25 Mircea Badea, către Nicușor Dan: Am văzut o predilecție a vă referi la rechinii imobiliari, o temă predilectă. Cumva aveam senzația că trebuie să alegem un primar, nu un președinte. Donald Trump, un rechin imobiliar, a făcut multe miliarde…
Nicușor Dan: Nu în București (râde)
Mircea Badea: Nu încă. Are niște planuri în Fâșia Gaza. Veți susține planurile imobiliare ale lui Trump pentru Gaza sau vă opuneți? Salvați Fâșia Gaza sau?
Nicușor Dan: Domnul Badea, să știți că eu i-aș lăsa pe rechinii imobiliari, dar nu mă lasă ei pe mine. În 2008, vreo 40 de ONG-uri au semnat un pact, Pactul pentru București, a fost semnat inclusiv de primarul care a câștigat Sorin Oprescu și am crezut că treaba mea cu rechinii imobiliari s-a încheiat, dar 17 ani mai târziu suntem în aceeași situație. Legat de întrebare: România se coordonează cu aliații săi, dar România susține soluția celor două state, nu se pune problema de relocare din Fâșia Gaza.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
UPDATE 20.15 Jurnalista Cătălina Porumbel: Românii sunt preocupați și îngrijorați de ce se întâmplă cu viața lor după 18 mai și mă refer la situația economică, aproape similară cu cea din 2010. Dacă după data de 18 mai veți fi președinte, în urma consultării cu premierul, aveți pe masă următoarele opțiuni: majorarea TVA, tăieri salariale la buget, impozitarea suplimentară a pensiilor, împrumutul la FMI, concedieri masive în instituțiile statului și tăierea salariului președintelui cu 50%, tăierea salariului cu 50% a tuturor demnitarilor, renunțarea la vile plătite din bani publici, reducerea numărului de angajați de la cabinetele demnitarilor, care sunt primele două opțiuni pe care le alegeți?
John Ion Banu: Nu o să iau salariu de președinte, vreau să îl donez unei organizații. A doua măsură: în niciun caz nu aș reduce pensii. Consider chiar invers: va trebui să creăm fonduri pentru pensii, să scoatem pensionarii la 55-60 de ani, nicidecum la 40 de ani. Aici aș lucra pentru balansarea bugetului. Bugetul pentru armament (l-aș tăia, n.r.), nu vrem armament.
Elena Lasconi: Sună bine să tăiem de la demnitari, eu zic să îi ucidem (glumește…, n.r.). Avem prea mulți politicieni, la cabinetele demnitarilor, acolo aș tăia. Aș vrea ca în țară să avem mai mulți investitori străini. Îmi doresc să creștem economia prin atragerea de investitori, să avem mai mulți bani de împărțit. Trebuie desființate inspectorate, agenții care nu își au rostul. Gaura neagră a economiei este reprezentată de companiile de stat care merg în pierdere pentru că au la conducere oameni…
Lavinia Șandru: Am să fiu de acord să mi se taie salariu la jumătate, am să rog și demnitarii să accepte asta. Dar vom tăia pensiile speciale, de acolo vom lua bani pentru Românaui. Nu să ne împrumutăm la FMI. Tăiem, pensiile speciale, un mare abuz la care este supusă România. Pentru mediul de afaceri, scădem taxe și impozite, îi permitem să se relaxeze și să acomodeze funcționari pe care îi trimitem de la stat la privat, care vor vrea să lucreze în privat.
Crin Antonescu: Există 2 mari pericole când executăm un buget: cheltuielile inutile și populismul. Eu, personal, exclud și creștere TVA și creșterea taxelor și recurgerea la FMI și tăierea bugetarilor angajați. Salariile demnitarilor le putem reduce la jumătate, dar să nu uităm în marile companii de stat unde, în conduceri, sunt sume și câștiguri enorme nejustificate, dar în primării sunt salarii mici și primăriile nu mai pot angaja oameni valoroși. Bugetul se echilibrează din combaterea evaziunii fiscale, avem gap de TVA de miliarde.
Daniel Funeriu: Pe termen scurt, am condus Ministerul Educației cu 2 secretari de stat. Garantez că Guvernul țși instituțiile pot funcționa cu mai puțină lume. 300 de parlamentari. Dar banii nu ajung. Avem 9 miliarde de euro pe care nu îi colectăm din TVA. Avem articolul privind „orice cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea susrse ide finanțare”. Pe termen lung, România să fie cunoscută că lucrează scump, cu creierul și cu mâini dibace, că lucrăm bine pe bani mulți.
Nicușor Dan: Deficit înseamnă inflație, inflație înseamnă facturi mai mari pentru România. Acum 4 ani la Primăria Capitalei aveam datorie curentă de 3 sferturi din bugetul anual, acum avem rating cu patru trepte peste al României. Un sfat pe care l-aș da românilor: nu te aștepta ca cine te-a băgat în groapă să te și scoată. Imediat poți să tai din companiile de stat, noi am scos 5.000 de oameni din companiile municipale. Și la capitolul cheltuieli. pE termen mediu trebuie să ne uităm la marea evaziune fiscală, de unde se pierd câteva miliarde anual, și la absorbția fondurilor europene, de unde de asemenea pierdem bani. Iar pe termen lung să ne uităm la dezvoltarea economiei.
Cristian Terheș: Ca și conservator, avem o valoare fundamentală să nu se crească taxele și impozitele. Nu voi semna niciun buget care crește taxe și impozite. Mă voi asigura că taxe și impozite vor fi tăiate. Este inadmisibil ca 45% din salariul primit de un român să fie taxe și impozite înainte să intre la bancă în cont. Reducerea cheltuielilor inutile. Nomenclatura: când un om angajat într-o funcție publică își angajează nevasta, copiii și rudele până la gradul 5. Acest lucru nu se va întâmpla în mandatul meu.
Știrea inițială
Ultima dezbatere a candidaților la prezidențiale va este organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului. Candidații vor fi față în față cu Mihai Gâdea. Este ultima confruntare înaintea alegerilor de duminică.
Citește și: