Lorand Fulop a fost revocat din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), arată o decizie publicată luni în Monitorul Oficial. Anterior, el a fost demis și de la Administrația Fondului pentru Mediu, după scandalurile de la programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice.
Premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Laurenţiu Alexandru Păştinaru în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) cu rang de secretar de stat.
În februarie, premierul Nicolae Ciucă a semnat o decizie prin care Lorand Fulop (UDMR) a fost înlocuit din funcția de președinte al Administrației Fondului pentru Mediu, dar instalat ca președinte la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, după cum scria Economedia AICI.
Lorand Fulop s-a remarcat printr-o încurcătură birocratică provocată de agenția pe care a condus-o.
Astfel, programele Rabla Clasic și Plus s-au „împiedicat” în acest an de o nouă obligație impusă de Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM). Mai precis, persoanele fizice trebuie să depună acum la dosar și un certificat de atestare fiscală de la ANAF. Însă AFM nu a inforrmat Fiscul la timp de această obligație, motiv pentru care cei care solicitau vouchere se confruntau cu întârzieri de până la două săptămâni. Citește mai multe detalii AICI.
În decembrie anul trecut, Fülöp Lóránd a declarat pentru Economedia că și-a depus demisia, în contextul eșecului de la lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice, însă Tánczos Barna, ministrul Mediului, nu i-ar fi acceptat-o. Atunci, din cauza unor probleme tehnice, încărcarea documentelor solicitanților pe platforma creată în cadrul programului de fotovoltaice a fost suspendată. AFM a reluat aplicația solicitanților, dar și sistemul informatic s-a prăbușit. Citește AICI povestea despre eșecul lansării Casa Verde Fotovoltaice
Árpád Fülöp Lóránd s-a născut în 1982 în Târgu Mureș. A absolvit matematică și informatică în 2004, apoi în comunicare și relații publice în 2006, la Târgu Mureș. Apoi a urmat un master în jurnalism la Cluj și și-a început studiile doctorale neterminate, în prezent, mai întâi la București (comunicare și relații publice) și apoi la Târgu Mureș (studii de teatru). A lucrat câțiva ani într-o funcție de conducere la o companie de IT cu capital străin, când și-a început propria afacere în 2011. Din 2006, predă la Facultatea Marosvásárhely de la Universitatea Sapientia și, în plus, este fondatorul și co-proprietar a trei companii care operează în domeniul IT. Optimizarea diverselor procese, creșterea eficienței, digitalizarea, dezvoltarea sistemelor de aplicații și managementul timpului sunt domeniile sale de expertiză, potrivit biografiei publicate pe site-ul RMDSZ, scrie Kronika Online.