Lukoil vrea să producă hidrogen verde la rafinăria Petrotel din Ploiești, în parteneriat cu Rosatom, gigantul rus al energiei nucleare

петротел_слайдер.jpg lukoil

Lukoil și Rusatom Overseas (parte a ROSATOM, grupul rus de stat specializat în energia nucleară) au semnat un memorandum de înțelegere pentru a analiza posibilitatea producției de hidrogen verde la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploiești.

„Părțile vor studia oportunitățile legate de construcția unei unități de producție la rafinărie, reducând astfel emisiile de CO2, precum și analizarea posibilității de a obține sprijin guvernamental pentru proiect atât la nivel național cât și la nivel european”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Rosatom.

“Studiem posibilitatea de a produce hidrogen la rafinăria românească folosind electrolizoare cu o capacitate de producție de 10.000 de metri cubi pe oră,” a declarat Evgheni Pakermanov, președintele Rusatom Overseas JSC.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Împreună cu partenerul nostru tehnologic, ROSATOM, vom evalua perspectivele de trecere a uzinei noastre către una dintre tehnologiile de producție a hidrogenului cele mai prietenoase față de mediu, care permite rafinăriei reducerea puternică a amprentei de carbon. Pe viitor, acest lucru ne va permite să înlocuim tot hidrogenul produs tradițional, prin reformarea catalitică cu abur a metanului, cu hidrogen verde, generat prin electroliză în simbioză cu sursele regenerabile de energie,” a afirmat Rustem Gimaletdinov, vicepreședinte la PJSC LUKOIL, citat în acest comunicat.

Hidrogenul este considerat un element esențial al viitorului mix energetic verde al Uniunii Europene iar producerea sa ar putea beneficia de subvenții masive din partea executivului european, în cadrul Green Deal.

Potrivit Parlamentului European, există mai multe tipuri de hidrogen, în funcție de procesul de producție și de emisiile de gaze cu efect de seră. Hidrogenul curat („hidrogen regenerabil” sau „hidrogen verde”) este produs prin electroliza apei folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră în timpul producerii.

Hidrogenul reprezintă aproximativ 2% din mixul energetic al UE, din care 95% este produs prin arderea de combustibili fosili, ceea ce degajă 70-100 milioane de tone de CO2 în fiecare an.

Potrivit cercetărilor, energiile regenerabile ar putea furniza o parte substanțială din mixul energetic european până în 2050. În acest mix hidrogenul ar putea reprezenta până la 20%, respectiv între 20-50% din necesarul de energie în transporturi și între 5-20% din necesarul în industrie.

Hidrogenul poate fi considerat un bun combustibil datorită proprietăților acestuia:

  • Folosirea sa ca sursă de energie nu produce gaze cu efect de seră (apa este singurul produs secundar)
  • Poate fi folosit pentru a produce alte gaze, ca și combustibili lichizi
  • Infrastructura existentă pentru transportul și stocarea gazelor poate fi reutilizată pentru hidrogen
  • Are o densitate energetică mai ridicată decât a bateriilor, deci poate fi folosit pentru transportul pe distanțe lungi, sau de tonaj mare

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: