MAE: “Timpi crescuți de așteptare” la tranzitarea Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse spre Bulgaria. Recomandări privind trecerea frontierelor în mini-vacanța de Sf. Maria

Podul Pieteniei Ruse Giurgiu Sursa foto: www.europarl.europa.eu

Românii care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze acest teritoriu către Grecia sau Turcia s-ar putea confrunta în perioada 15-18 august cu “timpi crescuți de așteptare” la trecerea prin punctele bulgare de frontieră, cu precădere la tranzitarea Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse, conform unei informări emise de Ministerul Afacerilor Externe îi informează.

Din 10 iulie 2024 au fost începute lucrările de reparație majoră a estacadei podului pe partea bulgară. În acest context, MAE transmite că se recomandă folosirea tuturor punctelor bulgare de frontieră deschise traficului internațional, după cum urmează:

  • la frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat–Vidin, Negru Vodă–Kardam, Vama Veche–Durankulak, Lipnița–Kainardja și Dobromir–Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcționare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov–Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry) (cu program de funcționare 08:30 – 19:30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry) (cu program de funcționare 08:30-19:00; www.ferry.bg ) și Bechet–Oryahovo (ferry) (cu program de funcționare 05:00 – 24:00; www.ferryboat.bg );
  • la frontiera bulgaro-elenă: Kulata–Promachonas; Makaza–Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t); Ilinden–Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda–Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd–Termes și Ivaylovgrad–Kiprinos (ultimile două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t). În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, recomandăm turiștilor români să nu folosească trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia (în astfel de situații, pe aceste trasee ocolitoare, autoritățile bulgare de poliție desfășoară filtre de control care nu permit accesul către punctul de frontieră decât în cazul autovehiculelor în care se află funcționari sau angajați ai firmelor care își desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieșire către Grecia este autostrada A3 – Struma) ;
  • la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo–Kapikule; Lesovo–Hamzabeyli; Malko Târnovo–Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură existentă redusă și înregistrează în mod constant timpi foarte mari de așteptare).

Cetățenilor români care revin în România în data de 18 august 2024 și aleg să intre în țară prin punctul de trecere a frontierei de la podul Giurgiu-Ruse li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în contextul în care autoritățile bulgare desfășoară lucrări de reparație majoră a estacadei podului de peste Dunăre.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Începând cu data de 5 iulie 2024, taxa de pod poate fi plătită  și în sistem online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1 – https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=40&isActive=id6 . Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva. Menționăm că, în punctele de frontieră bulgare, funcționează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulație sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul Bulgariei. În astfel de cazuri, cetățenii români identificați de sistem sunt obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

În acest context, este importantă achiziționarea din timp a vinietei electronice – se recomandă achiziționarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării – și achitarea  conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Autoritățile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica ) – site oficial recomandat de autoritățile bulgare competente.

“Luând în considerare și condițiile meteorologice înregistrate pe teritoriul bulgar (coduri de atenționare pentru temperaturi extreme, producere de incendii de vegetație, de furtuni sau vijelii convective), se recomandă turiștilor români să se asigure că pe timpul călătoriei dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și că mențin în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare prin luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei bulgare și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate. Conducătorii auto sunt îndrumați să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de vară și atenționare meteorologică specifică, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere și cursele aeriene să fie perturbate față de orarul de zbor”, a mai transmis MAE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: