Mai multe federații sindicale protestează, joi, în faţa Ministerului Finanţelor. Sindicaliștii critică măsurile de „austeritate” din sectorul bugetar/ Sunt aşteptaţi cel puţin 1.500 de protestatari

Redacția sept. 18, 2023 0 comentarii
Ministerul Finanțelor

Mai multe federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical anunţă că vor protesta, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, faţă de măsurile anunţate de Guvern. Sindicaliştii anunţă că vor participa cel putin 1.500 de persoane, scrie News.ro.

„Federaţia PUBLISIND afiliată la Blocul Naţional Sindical declanşează acţiuni de protest contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii şi de posturi, disponibilizări, creşterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcţii, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituţiilor statului şi chiar vulnerabilizarea structurilor de forţă ale României în plin război la graniţe. Prima acţiune organizată de PUBLISIND – Miting la Ministerul Finanţelor joi, 21.09.2023, începând cu ora 11,00. Estimăm minim 1.500 de participanţi la acţiune, care vor protesta contra măsurilor de austeritate abuzive ce vor intra în vigoare pe baza unui proces nedemocratic, lipsit de transparenţă şi care demonstrează evitarea dialogului şi a partenerilor sociali, denumit angajarea răspunderii Guvernului”, anunţă sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, alături de PUBLISIND se vor afla joi în stradă şi alte organizaţii sindicale din Blocul Naţional Sindical, ”având în vedere faptul că măsurile de austeritate afectează un spectru larg de domenii şi categorii de salariaţi, nu numai din sistemul public”.

„Pentru anul 2023 legea-cadru privind salarizarea prevede calculul salariilor prin multiplicarea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim însă guvernele de coaliţie din ultimii ani au blocat sistematic legea pentru ca în 2023 să îşi angajeze răspunderea pe tăieri şi nu pe respectarea şi aplicarea legii”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia fac o listă cu efectele măsurilor de austeritate:

  • Radierea unor funcţii/posturi din instituţii publice care oricum au deficit de personal cronic
  • Disponibilizări din instituţiile publice dezintegrate prin comasare/desfiinţare
  • Tăierea sporurilor pentru ore suplimentare şi ore lucrate în zilele de repaus şi sărbători legale
  • Tăierea voucherelor de vacanţă
  • Tăieri de sporuri pentru condiţii de muncă, fără ameliorarea condiţiilor
  • Tăieri de cuantumuri la indemnizaţii de hrană/norme de hrană/tichete de masă
  • Amânarea plăţii drepturile salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti.

Potrivit sindicaliştilor, mitingul va fi urmat de alte acţiuni de protest, fiind vizate mai multe ministere, dar şi sediul Guvernului.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Finanțelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *