Mai mulți parlamentari propun întoarcerea la impozit de 5% pe dividende și la plafonul de 1.000.000 de euro cifră de afaceri pentru încadrarea ca microîntreprindere

taxe, impozite, 2023

Mai mulți parlamentari USR și neafiliați propun întoarcerea României la impozit de 5% pe dividende, după ce începând cu data de 1 ianuarie 2023 cota a crescut la 8%, și la plafonul de 1.000.000 de euro cifră de afaceri pentru încadrarea ca microîntreprindere, după ce anul acesta a scăzut la 500.000 euro, pe lângă alte câteva măsuri care ar anula principalele schimbări fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie.

„Demersul nostru este de natură a reinstitui un cadru legislativ echitabil, din punct de vedere al politicii fiscale practicate, pentru companiile României, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii, cele care reprezintă coloana vertebrală a economiei, precum și pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente. România are nevoie de noi oportunități economice, mai multă echitate și previzibilitate fiscală, și libertate pentru angajatori de a-și administra resursele financiare într-un mod flexibil, într-un context economic dificil”, arată inițiatorii.

Astfel, ei propun:

a. Revenirea la cota de impozitare de 5% (de la 8%) a dividendelor plătite către persoanele fizice și juridice, respectiv stabilirea unei cote de impozitare de 3% a dividendelor plătite de microintreprinderi

b. Revenirea la plafonul maximal de 1.000.000 de euro cifră de afaceri pentru încadrarea ca microîntreprindere

c. Reintroducerea companiilor de consultanță și de management în categoria microîntreprinderilor

d. Eliminarea obligativității de a avea min. 1 angajat pentru încadrarea ca microîntreprindere

e. Renunțarea la prevederea care limitează clasificarea ca microîntreprindere, dacă există asociați care dețin participații semnificative la mai mult de 3 companii

f. Reintroducerea deductibilității în calcularea impozitului pe veniturile obținute din închirieri (din cedarea folosinței bunurilor)

g. Revenirea la sistemul anterior de impunere a contribuțiilor pentru CASS pe veniturile provenite din activități independente, proprietate intelectuale, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din investiții sau venituri din alte surse.

„Înțelegem pe deplin necesitățile și presiunile care au dus la luarea deciziei din partea Guvernului de a majora anumite impozite și taxe impozabile IMM-urilor și persoanelor care desfășoară activități economice independente sau obțin venituri din proprietate intelectuală, din investiții sau din cedarea folosinței unor bunuri. Totuși, suntem de părere că împovărarea excesivă jucătorilor economici care caută să genereze prosperitate proprie prin muncă și prin folosirea inteligentă a resurselor este de natură a afecta nivelul economic general și a crește tensiunile sociale”, afirmă aceștia.

Potrivit lor, riscul de deraiere a multor întreprinderi mici și mijlocii este real.

Inițiatorul propunerii este Cătălin Teniță, deputat neafiliat, iar proiectul mai este semnat de parlamentari precum Andrei Lupu sau Mihai Polițeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *