Ministerul Transporturilor a stabilit criteriile profesionale pentru selectarea celor 7 membri care vor intra în componența Consiliului de Administrație al CNAIR ales pe baza OUG 109/2011, conducerea corporativă a întreprinderilor de stat. În prezent, nicio companie din cele peste 50 din subordinea ministerului de resort nu are administratori și conducere executivă aleși prin concurs, ci toți sunt numiți interimar cu acord politic și fără a răspunde unor criterii profesionale (despre numirile controversate, Economedia a scris aici). Și funcțiile executive sunt date pe linie de partid, unele chiar cu ,,dedicație” așa cum pare să fi fost numirea la DRDP București a soțului unei deputate PSD. Două firme de recrutare, Pluri Consultants și și Fox Management Consultants, vor face selecția candidaților. Concursuri ,,pe bune” pentru conducerea companiilor sau operaționalizarea Companiei de Investiții Rutiere (CNIR) sunt obligatorii conform jaloanelor din PNRR, nefiind vorba despre intenția politicienilor de a slăbi controlul asupra șefilor acestor companii. Executivii, fiind interimari pot fi revocați simplu și fără explicații prin decizia Consiliului de Administrație format acum tot din oameni numiți fără criterii de performanță.
Așadar, potrivit documentului pe care l-a consultat Economedia, Ministerul Transporturilor a stabilit joi, 13 octombrie, criteriile profesionale pentru administratorii CNAIR care trebuie selectați prin concurs : cel puțin doi dintre cei șapte administratori trebuie să aibă studii economice sau juridice și experiență în domeniul economic, juridic, contabilitate, de audit sau financiar. Dintre cei 7 administratori, cel mult doi pot fi din rândul funcționarilor publici sau a altor categorii de personal din Ministerul Transporturilor ori din cadrul altor autorități sau instituții publice.
În aprilie, Ministrul Grindeanu promitea transparență în selectarea managerilor profesioniști la companiile din subordine : ,, Începem recrutarea unor echipe manageriale performante pentru toate companiile aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor! Am semnat Acordul Cadru cu cele două firme care vor recruta membrii Consiliilor de Administrație. Procesul de recrutare se va desfășura în regim de concurență între cele două firme câștigătoare. Selecția candidaților se va derula transparent, în conformitate cu prevederile OUG 109/ 2011 / Legea 111/2016 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Vreau să construim echipe manageriale profesioniste, cu mandate de 4 ani, pentru a asigura continuitatea în managementul companiilor. Acest lucru va determina creșterea absorbției fondurilor europene, dar și creșterea eficienței financiare a companiilor! Astfel putem recupera decalajele de care suferă acum infrastructura din România”, a explicat Grindeanu.
Președintele CA al CNAIR este Ion Damian, ofițer de poliție judiciară la Timișoara. În trecut, pe la șefia CA CNAIR au fost Adrian Mlădinoiu, aghiotant și șofer al lui Liviu Dragnea sau Georgeta Bumbac abonată la CA-uri din ministere (detalii aici)