Mistere bugetare de nepătruns la o unitate medicală subordonată Ministerului Transporturilor. Exact în urmă cu doi ani, Sorin Cristian Banu, managerul Spitalului CF nr. 1 Witting, a încasat, întro singură lună, un venit de 59.487 lei, iar un an mai târziu, directorul medical Daniela Ileana Drăgoescu figurează cu 37.231 lei tot într-o singură lună.
Sumele apar în dreptul celor doi în documente postate pe site-ul spitalului. G4Media a încercat în trei rânduri să afle justificarea acestor sume, fără succes: am primit în scris două răspunsuri generale, în timp ce managerul Banu nu a mai răspuns la telefon.
Intrată în vigoare în urmă cu cinci ani, o prevedere legală obligă instituțiile publice să posteze pe site-urile proprii, la fiecare șase luni, veniturile încasate la acel moment de angajați.
În tabele apar și funcțiile, precum și date suplimentare, de genul numărului de ore de muncă prestate pe lună/pe zi. Tabelele aferente Spitalului Witting, valabile pentru martie și septembrie 2020, respectiv martie și septembrie 2021, oferă informații surprinzătoare despre unele dintre veniturile aflate în dreptul a doi dintre șefii unității medicale.
Astfel, în septembrie 2020, martie și septembrie 2021, managerul Banu figurează de două ori cu 21.910 lei și o dată cu 21.910 lei. În martie 2020, însă, suma aproape s-a triplat: în acea lună, Banu a avut un venit brut de 59.487 lei!
La rândul său, directorul medical Drăgoescu apare cu următoarele sume: 14.448 lei în martie 2020, 27.097 lei în septembrie 2020, 37.231 lei în martie 2021 și 24.731 lei în septembrie 2021.
În baza Legii referitoare la informațiile de interes public nr. 544/2001, am trimis spitalului, pe data de 2 februarie 2022, o solicitare în care ceream justificarea sumelor 59.487 lei pentru manager și 37.231 lei pentru directorul medical.
Pe 9 februarie, răspunsul indica la Banu cumularea unor ”diferențe salariale din lunile anterioare”, iar la directorul medical – ”cuprinde și sporul Covid 19”.
A doua zi, pe 10 februarie, am retrimis cererea, reiterând dorința de a primi informații complete – ce fel de diferențe salariale/ce reprezentau, de ce s-au acordat cu întârziere, pentru ce perioadă etc.
Nu am primit nici un răspuns până pe 11 martie (ceea ce reprezintă o încălcare a termenelor stabilite de Legea nr. 544/2001), așa că, în acea zi, l-am sunat pe managerul Banu care a declarat că nu știe nimic despre solicitarea G4Media, dacă se va interesa și vom primi informațiile.
Câteva ore mai târziu, a venit un răspuns mai scurt decât primul și, parțial, contradictoriu cu acela: diferențele față de salariile obișnuite ar reprezenta ”sporuri (acordate n.r.) cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”
Ulterior, l-am sunat din nou pe managerul Banu pentru a obține informațiile lipsă, dar acesta nu a mai răspuns la telefon. Nici ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cărui instituție are în subordine Spitalul Witting, nu a oferit o reacție despre situația de mai sus după ce i-am trimis și a citit mesajul trimis de G4Media în cursul zilei de marți, 15 martie.
De precizat că o consultare a portalului instanțelor de judecată nu indică vreun proces intentat de cei doi unității medicale la care lucrează pentru plata unor drepturi bănești.
Cristian Sorin Banu (53 de ani) este managerul Spitalului CF Witting din 2018. În trecut a mai avut un mandat pe aceeași poziție, atât la această unitate medicală, cât și la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”.
Libertatea.ro a dezvăluit că, în cariera sa, el a fost destituit, pentru incompetență, de două ori din funcții de conducere (o dată de la ”Victor Babeș” și altă dată de Autoritatea Națională a Vămilor în cadrul căreia era șeful Direcției Regionale a Vămilor București), și că a candidat, fără succes, din partea PNL în două rânduri de alegeri.
”Eu sunt prin concurs, sunt de carieră manager, deci nu merge partea cu afilierea cu PNL”, declara Banu.
În 2016, el a fost trimis în judecată fiind acuzat, alături de mai multe persoane, printre care și un cetățean indian, de înșelăciune în formă continuată în cazul unui credit de 2,6 milioane de euro luat de o firmă la care era asociat.
A fost achitat definitiv în 2019, instanța stabilind că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”.
În declarațiile de avere, cei 2,6 milioane de euro sunt menționați și acum de Banu la capitolul ”datorii”, alături de firma care a contractat creditul.
Pe partea civilă, banca păgubită încearcă de mai mulți ani să-și recupereze o parte din sumă prin vânzarea unei pensiuni din Costinești deținută de o societate la care Banu este unic asociat.