Marcel Ciolacu, atac la Ciucă: A existat un Guvern care în secret și-a asumat niște jaloane în PNRR, iar acum nimeni nu-și mai asumă nimic. Domnul Ciucă era ministru al Apărării, ministrul de interne era domnul Bode

Marcel Ciolacu Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat joi un atac la premierul Nicolae Ciucă și la ministrul Lucian Bode, pe tema reformei pensiilor speciale, spunând că a existat un Guvern care în secret și-a asumat niște jaloane în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar acum nu mai dă nimeni nicio explicație.

„Avem un PNRR care a fost ținut ascuns, a avut anumiți miniștri care l-au semnat și l-au trimis la Bruxelles. În acest moment avem jalon cu pensiile speciale. Ieri am avut o întâlnire care nu este secretă cu toți miniștrii de resort. A fost un guvern al României care în secret și-a asumat anumite jaloane în anumiți parametri. Cred că ministrul Apărării era domnul premier Ciucă, ministru de Interne era domnul Bode, ministru al justiției era Stelian Tănase (Stelian Ion, n.r.), ministru al Muncii era doamna de la PNL (Raluca Turcan, n.r.). Am înțeles acum că nimeni nu-și mai asumă nimic și nu mai dă explicații”, a afirmat liderul PSD.

El a afirmat că reforma pensiilor speicale este prevăzută în cererea numărul 3 de plată din PNRR și că România este în stadiul în care aceste reforme trec prin Parlament, ca apoi să fie înaintate Comisiei. „Dacă sunt probleme o să le rezolvăm”, a spus el.

În prezent, proiectul de aprobare a legii privind reforma pensiilor speciale se găsește în Parlament, iar termenul de adoptare tacită este 31 martie. Dacă Guvernul nu vine cu amendamente până la această dată, nu mai pot fi aduse modificări în Camera Deputaților, deoarece se încalcă principiul bicameralității. Amendamentele sunt necesare în contextul în care Comisia Europeană a insistat ca reforma să includă toate pensiile, inclusiv cele militare, iar principiul de bază să fie cel al contributivității.

Marcel Ciolacu a mai afirmat că cererea de plată numărul 3 este cea mai consistentă cerere de plată, conține cele mai multe reforme și cele mai multe jaloane, unul dintre ele fiind reforma pensiilor speciale. Potrivit lui, doar 2 state din UE au depus până acum cererea de plată numărul 3.

El a insistat însă că pensiile militare nu sunt pensiile speciale și nu trebuie incluse în reformă, precizând că 22 de state din UE au astfel de pensii.

„Există un raport al Băncii Mondiale foarte corect. Când vii cu o reformă trebuie să ții cont de realitățile care există, faptul că România se află cu un război la frontieră. Armata nu are pensii speciale. 22 de state ale UE au lege specială pentru pensiile militare. Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, toate statele importante economic din UE, toată lumea are legi speciale, nu pensii speciale, în ceea ce privește armata. Toată abordarea din UE este cu legi speciale pentru apărare. Eu nu spun că anumite pensii nu au fost mai mari decât salariul pe care l-ai avut în activitate. Acest lcuru deja a fost stipulat în lege și corectat. Legea este pentru viitor, nicio lege din lume nu se dă pentru trecut. Prezentul este o consecință a trecutului. S-au făcut abuzuri, că nu poți să lucrezi o zi să fii magistrat și să ai la pensie sute de milioane. Acest lucru s-a îndreptat prin lege. Aici negociază miniștrii de resort cu fondurile europene abordarea în ce privește viitorul. Avem dreptul să găsim soluții raționale. Nu cred că românii își doresc ca mâine 80% din armata română să fie depopulată și să își dea demisia”, a mai spus Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Domnul Ciolacu demonstrează ca nu ințelege care este imperativul momentului. Indiferent ce a facut Ghinea ( un incompetent arogant ) si ceilalți ( Ciucă , Bode , Turcan , care nu ințeleg nimic din ceea ce fac ) reforma trebuie facută. Pensia medie a militarilor si polițiștilor este de 2,5 ori mai mare decat cea a civililor. Este moral , este sustenabil ? Aceasta este problema de fond . Cat despre magistrați , mai ales cei militari , este sfidare fara seamăn Trebuie corectate si necorelarile dintre pernsiile aceluiasi sistem.
    Să se treaca pe contributivitate . Statul să iși asume plata contribuției de catre miliatri si politisti corespunzator salariului ( soldei ) si să se stabilească o singură formula de calcul , pentru toti. Salarizarea trebuie sa fie baza asigurarii personalului intr-un anumit domeniu si nu pensia. Pensia este rezultatul salariului si a contributiei. In oerice caz , salariul unui militar nu poate fi egal cu cel al unui polițist . Trebuie sa fie o diferență semnificativa si implicit si la pensie va fi o diferență corespunzatoare. Politia in sine trebuie sa se reformeze si sa aiba mai putin personal , profesionalizat si platit corespunzator. Acum in marea majoritate sunt slab pregatiri , fara prestanta si delasatori. Este momentul zero pentru o reformă substațtială in sistemul de pensii. Si domnul Ciolacu vine cu acuze , nu cu soluții .
    Nu aveti capacitatea sa vă asumați răapunderea si să găsiți soluții ramâne o singură variantă : DEMISIA. Se poate stabili o perioada de tranziție de pana la cinci ani pentru implementarea unui sistem nou si sa se rezolve pentru cel putin o generatie problema pensiilor.

    P.S. Un civil contribuie intr-o periodă de activitate si contribuție de 40 de ani de 2,5 ori valoarea pensiei pe care o primește timp de zece ani ( diferenta intre durata medie de viață si vârsta de pensionare ). E echitabil ?

  2. V-o zic cu toata raspunderea: Am mult mai multa incredere in PSD decat in PNL cu toate ca-s USR-ist. :))

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.