Marcel Ciolacu, despre reducerea adaosurilor comerciale la produsele de bază: Joi o să vedem dacă rămâne acord sau intră ordonanță de urgență/ Premierul spune că se insistă totuși pe un act normativ

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Marcel Ciolacu a declarat că joi se va decide dacă se va ajunge la un acord cu marii retaileri sau dacă Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru reducerea adaosurilor comerciale la produsele de bază. Acesta a precizat că se insistă pe o ordonanță de urgență pentru un echilibru în tot sistemul.

„Joi o să vedem dacă rămâne acord sau intră ordonanță de urgență. Mâine de dimineață se hotărăște cu cei din retail. Se insistă pe ordonanță pentru un echilibru în tot sistemul. Este nevoie de acest efort mixt din partea statului și privatului pentru a duce inflația cu o singură cifră”, a declarat Marcel Ciolacu.

Reamintim că membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) insistă pe un acord comun și doresc mai puțin un act normativ.

„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurenţei, care monitorizează în permanenţă aplicarea acestor reduceri”, se menţionează în comunicat.

Și reprezentanții Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) au declarat pentru Economedia că, dacă schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întregul lanț până la raft, anunțată de Marcel Ciolacu, va fi obligatorie, micii retaileri vor trebui să taie din alte cheltuieli pentru a putea aplica o astfel de măsură, de exemplu cu salariile. Acest lucru ar putea însemna salarii mai mici pentru angajații din domeniu.

Aceștia spun că, dacă această măsură va fi una voluntară, micii și mijlocii retaileri vor lua decizia de a reduce adaosurile comerciale pentru o perioadă scurtă de timp, de până la trei luni. Aceștia spun că, pentru a acoperi sumele pe care le vor pierde prin această schemă, retailerii vor trebui să reducă din cheltuielile cu angajații, precizând că deja salariile celor care lucrează în retail sunt mici. Citește aici articolul complet.

Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Comentarii

  1. Nimeni nu se poate lupta cu legile pieței. Ele înving oricum, la fel ca legea gravitației. Dar jocul acesta de-a populismul face foarte mult rău pentru că deformează mentalități, creează așteptări false care devin criterii inepte de vot și surse de noi suferințe.
    😲😲
    Programul de guvernare pare făcut pentru vreo 300 de ani, 300 și ceva.

     Cutremurător în toată ciorba de măsuri e ca ajută chiar și la hemoroizi!😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *