Marcel Ciolacu: Putem atinge obiectivul aderării la OCDE numai printr-un efort comun

Marcel Ciolacu Sursa foto: Guvernul României

Prim-ministrul României Marcel Ciolacu a prezidat luni, la Palatul Victoria, Comitetul naţional pentru aderarea României la OCDE, care reuneşte reprezentanţii ministerelor şi principalelor instituţii publice centrale implicate în proces. Şeful Executivului a arătat că procesul de aderare a României la OCDE contribuie la atingerea obiectivului asumat prin Programul de guvernare, axat pe bunăstarea tuturor cetăţenilor. „Putem atinge obiectivul aderării la OCDE numai printr-un efort comun, printr-o abordare integrată la nivelul întregii administraţii. Aştept seriozitate din partea tuturor, a arătat el. Pentru îndeplinirea priorităţilor avute în vedere pentru perioada următoare, prim-ministrul a solicitat realizarea unei coordonări strânse între toate instituţiile implicate în proces”, anunţă Guvernul.

Potrivit Executivului, reuniunea Comitetului naţional a avut ca obiective evaluarea stadiului procesului de aderare a României la OCDE şi trecerea în revistă a priorităţilor pentru perioada următoare.

„Premierul Marcel Ciolacu a arătat că procesul de aderare a României la OCDE contribuie la atingerea obiectivului asumat prin Programul de guvernare, axat pe bunăstarea tuturor cetăţenilor. Şeful Executivului a evidenţiat expertiza OCDE în definirea politicilor publice şi fundamentarea acestora cu date obiective, aspect care sprijină eforturile Guvernului pentru creşterea economică, îmbunătăţirea nivelului de trai, crearea unui mediu transparent, corect şi predictibil şi a unui sistem cu justiţie socială mai eficientă”, arată comunicatul oficial.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Putem atinge obiectivul aderării la OCDE numai printr-un efort comun, printr-o abordare integrată la nivelul întregii administraţii. Aştept seriozitate din partea tuturor, dat fiind că suntem evaluaţi în 26 de domenii şi că trebuie să demonstrăm voinţa şi capacitatea de a implementa recomandările OCDE,” a declarat premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, şeful Guvernului a anunţat că astăzi, la sediul OCDE din Paris, România a depus instrumentul de ratificare a Convenţiei OCDE privind combaterea mituirii funcţionarilor publici străini în tranzacţiile comerciale internaţionale (Convenţia Anti-mită). Convenţia anti-mită este unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internaţional în domeniu şi sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei şi îmbunătăţire a încrederii în pieţele de capital. România transmite astfel un mesaj ferm faţă de angajamentul de a menţine standarde ridicate privind conduita etică, promovarea transparenţei şi încurajarea unui mediu caracterizat prin corectitudine şi justiţie, precizează Guvernul.

„Membrii Comitetului Naţional au făcut o trecere în revistă a domeniilor de acţiune în perspectiva aderării la Organizaţie, care includ, printre altele, guvernanţa publică, guvernanţa corporativă, pieţele financiare, statistica, mediul, sănătatea, educaţia, dezvoltarea regională, digitalizarea. Pentru îndeplinirea priorităţilor avute în vedere pentru perioada următoare, prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat realizarea unei coordonări strânse între toate instituţiile implicate în proces, punctând că acesta reprezintă şi un test pentru România din punct de vedere al coordonării pe verticală, dar şi pe orizontală” se menţionează în comunicat.

La reuniune a mai participat, în calitate de invitat special, preşedintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, care asigură Preşedinţia Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabileşte termenii, condiţiile şi procesul de desfăşurare a aderării la Organizaţie.

România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Iniţial, care face o autoevaluare a legislaţiei, politicilor şi practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informaţii suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi susţinerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Comitetul naţional pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autorităţile şi instituţiile publice cu atribuţii în cadrul procesului de aderare şi este condus de prim-ministru. Comitetul naţional stabileşte liniile de acţiune în vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor României la cele ale Organizaţiei şi formulează propuneri pentru soluţionarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.