Marcel Ciolacu: Sustenabilitatea pentru România pe termen lung impune pensii private. Dar nu susținute numai de statul român

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, la Digi24, că orice premier s-ar bucura să aibă în plus veniturile care se duc spre Pilonul 2 de pensii, de 18-19 miliarde lei, însă după o discuție cu reprezentanți ai BNR și Băncii Mondiale a concluzionat că sustenabilitatea pe termen lung pentru România impune pensii private. Totuși, el a afirmat că acestea nu pot fi susținute doar de statul român.

„Știu că mi s-a pus în cârcă cu pensiile private. Pilonul 2 de pensii e un efort bugetar de peste 1%. Orice prim-ministru s-ar bucura să aibă venituri de 1% din PIB, 18-19 miliarde lei să le am în plus în buget. Dar după ce am discutat și cu BNR și cu specialiști, ni s-a explicat și cum este în Statele Unite, am vorbit și cu Banca Mondială. Și mi-am dat seama că totuși sustenabilitatea pentru România pe termen mediu și lung impune pensii private. Dar nu susținute numai de statul român. Noi trebuie să dezvoltăm și servicii. Sistemul de sănătate privat 90% îl susține statul român. La un moment dat trebuie să ne învățăm să facem asigurări de sănătate dacă vrem servicii în zona privată, Acest lucru se va dezvolta în momentul în care intrăm în OCDE. În momentul acela și băncile elvețiene și marii jucători vor intra într-o țară dezvoltată, pe care n-o mai poate întoarce politicul, indiferent cine ajunge la putere”, a declarat Marcel Ciolacu la Digi24.

Nu este clar ce a vrut să spună premierul prin faptul că pensiile private sunt susținute de statul român. Pilonul II de pensii cumulează contribuții virate din salariu de către românii angajați. Un român virează 4,75% din salariu către Pilonul II. Într-adevăr, contribuțiile sunt colectate prin Casa Națională de Pensii și abia apoi sunt virate către fondurile de pensii private. Totuși, banii din Pilonul II de pensii aparțin salariaților și sunt proprietatea lor privată.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Amintim că Pilonul II de pensii a fost vizat de-a lungul timpului de o serie de atacuri și încercări de naționalizare. Cel mai recent val de intenții de schimbare a fost la finalul anului trecut.

La finalul lunii septembrie, Economedia scria în exclusivitate că mai mulți parlamentari PSD au propus să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii, printr-un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Amendamentul „fantomă” a dispărut în cele din urmă din forma finală a documentului trimis la Guvern.

În plus, în pachetul de măsuri fiscale, Guvernul a decis că IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2, pe lângă faptul că nu vor mai fi scutiți de impozit. Dacă își doresc să contribuie în continuare la pilonul de pensie privată, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres. Inclusiv firmele românești de IT spun că măsura de scutire a IT-iștilor de la Pilonul 2 este prezentată ca o îndulcire a taxării, pentru că se reintroduce impozitul, dar că „PSD și PNL joacă alba-neagra” și că „e clar că vor să distrugă Pilonul 2”. IT-iștii înmulțesc acum rândurile angajaților care nu contribuie la Pilonul 2, alături de angajați din construcții, industria alimentară și agricultură. În total, aproape un milion de persoane care vor avea o pensie mai mică.

Totodată, noua lege a pensiilor a reintrodus un comision din contribuțiile la Pilonul 2 pentru administratorii fondurilor de pensii private, care abia fusese eliminat în decembrie 2022. Iar o diferență majoră acum este că administratorii vor plăti acest comision din bugetul propriu, deși înainte era plătit propriu-zis din contribuțiile virate de beneficiarii de pensii private.

La începutul noiembrie 2023, proiectul noii legi a pensiilor aducea o prevedere neclară care, potrivit unor interpretări, putea face ca peste un milion de persoane, din cadrul microîntreprinderilor sau PFA-urilor să nu mai contribuie la Pilonul 2 de pensii private. Mai precis, un „sau” schimbat cu un „și” putea face ca pentru formele de organizare din România care se plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu sunt salariați cu contract individual de muncă, să nu mai fie virate contribuțiile la pensiile private către fondurile de pensii, conform unor interpretări. Ulterior, Ministerul Muncii a modificat prevederea neclară din noua lege a pensiilor referitoare la contribuțiile virate de Persoane Fizice Autorizate la pensiile private, pentru a nu afecta Pilonul 2 de pensii.

La finalul lunii noiembrie 2023, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrăgea public atenția asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca „pensii speciale”) începând cu 1 ianuarie 2024. Amintim că în ultimele săptămâni încercările de a aduce schimbări sistemice la Pilonul II de pensii s-au intensificat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: