Ministerul de Interne din Marea Britanie estimează că “frauda reprezintă aproximativ 40% din infracțiunile comise în Anglia și Țara Galilor”, cu aproape 3 milioane de incidente în 2022, conform Le Monde, citat de Rador.
Guvernul britanic a anunțat într-un comunicat semnarea, joi, 30 noiembrie, a unui acord fără precedent cu aproximativ zece mari grupuri tehnologice pentru a lupta împotriva fraudei online și pentru a proteja utilizatorii.
Prin semnarea acestui acord, Amazon, LinkedIn, Instagram și TikTok se angajează să lupte împotriva înșelătoriilor sau a publicității false prin blocarea sau ștergerea mai scrupuloasă a conținutului fraudulos de pe platformele lor, a detaliat Ministerul de Interne britanic. Acest acord, “primul de acest fel din lume”, potrivit guvernului, va fi semnat la Londra dimineața în cadrul unei întâlniri organizate de ministrul de Interne, James Cleverly.
“Frauda este acum cea mai frecventă crimă din Marea Britanie, escrocii online vizează persoanele vulnerabile (…). Unindu-ne forțele cu acești giganți ai tehnologiei, vom continua să luptăm împotriva celo care comit fraude”, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, citat în comunicat.
Semnatarii acordului, care includ și eBay, Microsoft, Facebook, Google, YouTube, Match Group (Tinder, OkCupid etc.) și Snapchat, se vor angaja astfel să verifice noii agenți de publicitate și să reglementeze mai bine vânzările între persoane, şi să reprime mai sever reclamele ilegale la alcool sau la pariuri văzute de minori.
Identitatea utilizatorilor site-urilor de întâlniri ar trebui, de asemenea, să facă obiectul unor verificări mai aprofundate. De asemenea, marile grupuri tehnologice se angajează să-și consolideze colaborarea cu forțele de ordine britanice, facilitând raportarea activităților suspecte, astfel încât conținutul fraudulos să poată fi identificat și șters mai rapid.
Potrivit Ministerului de Interne britanic, “frauda reprezintă aproximativ 40% din infracțiunile comise în Anglia și Țara Galilor”, cu aproape 3 milioane de incidente în 2022. Aproximativ 580 de milioane de lire sterline (peste 670 de milioane de euro) au fost furate de la consumatorii britanici în primul semestru al anului 2023 prin fraudă sau escrocherii, în mare parte online, potrivit unui raport publicat la sfârșitul lunii octombrie de UK Finance, o asociație industrială al puternicului sector financiar britanic.
Aproximativ 80% dintre fraudele “autorizate” – atunci când fraudatorii și infractorii își mint și își manipulează victimele pentru a le oferi informații personale sau a transfera bani – au loc prin intermediul rețelelor sociale sau site-urilor falseWeb, a adăugat UK Finance.