Marea Britanie anulează proiecte de infrastructură IT în valoare de 1,7 miliarde de dolari, într-un mare regres pentru ambiţiile ţării de a deveni lider mondial în inteligenţa artificială

inteligenta artificiala ai Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

Guvernul Regatului Unit a anulat proiecte de infrastructură IT în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde de dolari), într-un mare regres pentru ambiţiile ţării de a deveni lider mondial în inteligenţa artificială, transmite CNBC, citată de News.ro.

Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat pentru CNBC că două angajamente majore de cheltuieli finanţate din bani publici, în valoare de 500 de milioane de lire sterline, respectiv 800 de milioane de lire sterline, au fost anulate pentru a acorda prioritate altor planuri fiscale.

Angajamentul de 500 de milioane de lire sterline, care a fost promis de guvernul fostului prim-ministru Rishi Sunak anul trecut, urma să meargă la AI Research Resource, o iniţiativă de dezvoltare menită să consolideze infrastructura informatică a Regatului Unit.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Între timp, angajamentul de 800 de milioane de lire sterline, anunţat tot anul trecut, ar fi finanţat crearea unui computer de ultimă generaţie, capabil să efectueze 1.000 de miliarde de calcule pe secundă, la Universitatea din Edinburgh.

Aceste iniţiative ar fi stimulat capacitatea Regatului Unit de a construi o infrastructură de înaltă performanţă, capabilă să ruleze modele avansate de AI, care consumă multă energie şi necesită cantităţi uriaşe de date de antrenament.

Guvernul laburist nou ales a spus că niciunul dintre aceste angajamente nu va fi preluat acum.

”Ne angajăm absolut să construim o infrastructură tehnologică care oferă creştere şi oportunităţi pentru oamenii din Regatul Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie din Regatul Unit (DSIT).

Purtătorul de cuvânt a adăugat că guvernul ”ia decizii de cheltuieli dificile şi necesare în toate departamentele, în faţa miliardelor de lire sterline de angajamente nefinanţate”.

”Acest lucru este esenţial pentru a restabili stabilitatea economică şi pentru a ne îndeplini misiunea naţională de creştere”, a spus purtătorul de cuvânt al DSIT.

Luna trecută, guvernul a lansat un Plan de acţiune pentru oportunităţi AI. Acesta a spus că acest plan va încerca să identifice modul în care Regatul Unit îşi poate spori infrastructura informatică pentru a se potrivi mai bine nevoilor sale şi va lua în considerare modalităţile prin care AI şi alte tehnologii emergente pot sprijini cel mai bine strategia industrială a Marii Britanii.

La începutul acestei săptămâni, ministra britanică de Finanţe, Rachel Reeves, a anunţat o serie de reduceri de cheltuieli, după ce a dezvăluit că laburiştii au moştenit 22 de miliarde de lire sterline (28 de miliarde de dolari) de angajamente nefinanţate de la conservatorii de centru-dreapta.

Sub administraţia lui Sunak, guvernul a făcut ca inteligenţă artificială să fie o prioritate cheie, găzduind un summit global privind siguranţa inteligenţei artificiale la faimoasa casă din Bletchley Park, care a găzduit anterior pe cei care au descifrat coduri în al Doilea Război Mondial şi au ajutat Marea Britanie să învingă Germania nazistă.

Guvernul prim-ministrului Keir Starmer vrea să introducă noi reglementări statutare pentru industria AI, spre deosebire de predecesorul său, care a optat împotriva emiterii unei legislaţii oficiale pentru AI, pe motiv că ar restricţiona inovarea.

Guvernul laburist era aşteptat să anunţe introducerea primului proiect de lege privind AI din Regatul Unit într-un discurs ţinut de regele Carol al III-lea luna trecută. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat. Un purtător de cuvânt al DSIT a declarat, în schimb, pentru CNBC, că guvernul se va consulta cu privire la planurile de reglementare a AI în timp util.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: