Marea Britanie: Autoritatea de supraveghere a concurenței a deschis o investigaţie preliminară privind investiţia uriaşă a Microsoft în OpenAI

chatgpt, inteligenta artificiala, openAI, tehnologie, viitor, chatbot Sursa foto: Unsplash / Levart Photographer

Organismul de supraveghere a concurenţei din Regatul Unit a deschis o investigaţie preliminară privind investiţia uriaşă a Microsoft în OpenAI, creatoarea ChatGPT, cu privire la relaţia gigantului tehnologic cu una dintre cele mai importante companii de inteligenţă artificială din prezent, transmite CNBC, conform News.ro.

Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe (CMA) a declarat vineri că solicită păreri de la părţile interesate pentru a stabili dacă investiţia de 10 miliarde de dolari a Microsoft în OpenAI a condus la o “situaţie relevantă de fuziune”, în care două sau mai multe întreprinderi au încetat sau vor înceta să fie distincte ca urmare a unei tranzacţii.

CMA a spus că ritmul în care se extinde AI este ”de neegalat în istoria economică” şi că progresele în aşa-numitele modele de bază, care descriu instrumente AI de uz general, cum ar fi ChatGPT, reprezintă ”un moment esenţial în dezvoltarea acestei tehnologii transformatoare”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Autoritatea de reglementare a spus că va verifica dacă parteneriatul Microsoft cu OpenAI a dus la o dobândire a controlului, cu alte cuvinte, o situaţie în care o companie are influenţă materială, control de facto sau mai mult de 50% din drepturile de vot asupra altei entităţi.

”Invitaţia de a comenta este prima parte a procesului de culegere de informaţii al CMA şi vine înainte de lansarea oricărei investigaţii de fază 1, care s-ar întâmpla numai după ce CMA va primi informaţiile de care are nevoie de la părţile din parteneriat”, a spus Sorcha O’Carroll, director senior pentru fuziuni la CMA, într-un comunicat.

Ieşirea şi întoarcerea lui Sam Altman

Este posibil ca CMA să fi acordat o atenţie deosebită înlăturării CEO-ului OpenAI, Sam Altman, din consiliul de administraţie al companiei pe care a cofondat-o, luna trecută.

Altman a fost concediat de la OpenAI într-o mişcare şoc din partea uneia dintre companiile aflate în centrul boomului inteligenţei artificiale din 2023.

Consiliul OpenAI de la acea vreme a declarat că ”nu mai are încredere” în capacitatea lui Altman de a continua să conducă OpenAI.

Microsoft, care are un parteneriat extins cu OpenAI, l-a angajat ulterior pe Altman pentru a conduce o nouă echipă avansată de cercetare AI.

Mişcarea a dus la revoltarea angajaţilor OpenAI şi la solicitarea întoarcerii lui Altman.

În câteva zile, Altman a revenit la OpenAI în calitate de CEO, iar Microsoft a obţinut un loc în consiliu ca membru fără drept de vot.

Reprezentantul desemnat al consiliului de administraţie al Microsoft poate participa la reuniunile consiliului OpenAI şi poate accesa informaţii confidenţiale. Dar el nu are drept de vot, inclusiv pentru alegerea directorilor.

Preşedintele şi vicepreşedintele Microsoft, Brad Smith, răspunzând la anunţul CMAa făcut referire la achiziţia din 2014 a laboratorului britanic de inteligenţă artificială DeepMind, de către Google, spunând că parteneriatul Microsoft cu OpenAI este diferit de această înţelegere.

”Din 2019, am creat un parteneriat cu OpenAI care a încurajat mai multă inovaţie şi concurenţă în domeniul inteligenţei artificiale, păstrând în acelaşi timp independenţa ambelor companii. Singurul lucru care s-a schimbat este că Microsoft va avea acum un observator fără drept de vot în consiliul OpenAI, ceea ce este foarte diferit de o achiziţie precum achiziţia de către Google a DeepMind în Marea Britanie. Vom lucra îndeaproape cu CMA pentru a oferi toate informaţiile de care are nevoie”, a spus Smith.

CMA s-a referit la preluarea de către Google a DeepMind, care la acea vreme se raporta că avea peste 400 de milioane de lire sterline (502,7 milioane de dolari). Unii investitori în tehnologie cred că DeepMind ar fi putut deveni mult mai valoroasă în timp, mai ales că zgomotul din jurul AI a atins cote ameţitoare.

Separat, CMA analizează industria AI pentru a evalua ce riscuri şi oportunităţi prezintă modelele de fundaţie şi ce principii trebuie aplicate tehnologiei pentru a preveni încălcarea concurenţei şi a protecţiei consumatorilor, notează CNBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: