Ministrul britanic de Finanţe Jeremy Hunt a declarat duminică că nu va implementa reduceri de impozite care ar duce la o inflaţie mai mare, cu câteva zile înainte de a anunţa o actualizare majoră a bugetului despre care există aşteptări că va conţine reduceri ale unor taxe, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Hunt urmează să prezinte miercuri o declaraţie de toamnă, în care speră că va reînvia soarta atât a economiei britanice stagnante, cât şi a conservatorilor guvernanţi, înaintea alegerilor aşteptate anul viitor, iar Sunday Times a scris că are în vedere reducerea impozitului pe venit sau a asigurărilor naţionale.
El a fost sub presiunea unor parlamentari conservatori care, alarmaţi de avansul mare al Partidului Laburist de opoziţie în sondajele de opinie, i-au cerut să reducă impozitele.
”Vrem să reducem povara fiscală, dar o vom face doar în mod responsabil. Singurul lucru pe care nu îl vom face este orice fel de reducere a taxelor care alimentează inflaţia”, a declarat Hunt pentru Sky News.
Inflaţia anuală a încetinit la 4,6% în octombrie, de la 6,7% cu o lună mai devreme, punându-l pe prim-ministrul Rishi Sunak pe drumul cel bun pentru a îndeplini angajamentul de a reduce la jumătate inflaţia în 2023.
OPŢIUNI LIMITATE DUPĂ CHELTUIELI MARI
Purtătorul de cuvânt al laburiştilor pe probleme de finanţe, Rachel Reeves, a spus că reducerea impozitului pe moştenire ar fi o prioritate greşită într-o criză a costului vieţii.
”Taxele mai mici pentru oamenii care lucrează – dacă guvernul poate explica de unde vin banii – este ceva ce aş sprijini”, a spus Reeves pentru Sky News.
Opţiunile lui Hunt sunt limitate, după cheltuielile mari de stat pentru pandemia de COVID-19 şi creşterea preţurilor energiei de anul trecut.
Datoria publică reprezintă acum aproape 100% din producţia economică, fiind de peste trei ori mai mare decât cea de acum 20 de ani.
Totuşi, este aşteaptat că prognozele oficiale care urmează să fie publicate miercuri să arate că Hunt are mai mult spaţiu pentru reducerile de taxe înainte de a avea probleme cu regulile fiscale, decât în bugetul său anual publicat în martie.
”Pentru a avea o economie dinamică, înfloritoare şi plină de energie, trebuie să avem o povară fiscală mai mică”, a declarat Hunt pentru Times Radio, adăugând că singura modalitate de a reduce impozitele personale este să cheltuim banii publici mai eficient.
”Dorim să le arătăm oamenilor că există o cale de reducere a impozitelorr, dar vrem, de asemenea, să fim sinceri cu oamenii, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte”, a mai spus premierul.
În timp ce veniturile fiscale din Regatul Unit sunt la cel mai mare nivel din anii 1940, potrivit Institutului pentru Studii Fiscale, cota de impozitare este mai mică decât în majoritatea celorlalte ţări din Europa de Vest.
Datele pentru 2021 de la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au arătat că Marea Britanie a avut cel mai scăzut nivel al taxelor dintre ţările europene importante, cu mult sub nivelul de 45% din Franţe sau 40% în Germania.