Noul ministru de Finanţe a Marii Britanii, Rachel Reeves, a prezentat luni o serie de măsuri pentru a revitaliza creşterea economică a Regatului Unit şi a aborda penuria naţională de locuinţe, transmite CNBC, conform News.ro.
”Am avertizat în mod repetat că oricine va câştiga alegerile generale va moşteni cel mai rău set de circumstanţe de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ceea ce am văzut în ultimele 72 de ore nu a făcut decât să confirme acest lucru”, a spus luni Reeves, în primul său discurs important, adăugând că ”nicăieri nu este nevoie de o reformă decisivă mai urgent decât în cazul sistemului nostru de planificare.”
Fostă economistă a Băncii Angliei, Reeves este prima femeie numită cancelar al Ministerului Finanţelor din Marea Britanie – echivalentul unui ministru de Finanţe – vineri, când noul prim-ministru Keir Starmer şi-a numit primul său cabinet.
Înainte de primul ei discurs, ea a susţinut creşterea economică atât ca prioritate de partid, cât şi ca ”misiune naţională”.
Nu este aşteptat ca ea să prezinte primul ei buget de stat până în toamnă şi luni a spus că va dezvălui calendarul explicit ”în timp util”.
Reeves a adăugat că ea a instruit oficialii Trezoreriei să prezinte o evaluare a stării cheltuielilor britanice moştenite de la administraţia conservatoare anterioară, pe care îşi propune să o prezinte Parlamentului înainte de vacanţa de vară.
Construcţiile de locuinţe şi planificarea au fost în centrul atenţiei în discursul de luni al lui Reeves: ”În primul rând, vom reforma cadrul politicii naţionale de planificare, consultându-ne cu privire la o nouă abordare a sistemului de planificare, axată pe creştere, înainte de sfârşitul lunii. Inclusiv refacerea obiectivelor de locuinţe obligatorii. Şi de astăzi punem capăt interdicţiei absurde asupra noilor [ferme] eoliene pe uscat în Anglia”, a spus ea.
”Vom face ca Marea Britanie să construiască din nou. Vom face ca economia Marii Britanii să crească din nou. Şi nu există timp de pierdut”, a adăugat Reeves.
Construcţia de case a apărut ca o prioritate cheie a guvernului laburist, care încearcă să reducă birocraţia care a îngrădit în mod cronic oferta de locuinţe şi a umflat piaţa imobiliară a ţării.
Un total de 212.570 de locuinţe noi au fost finalizate anul trecut sub administraţia conservatoare, conform cifrelor guvernamentale, în timp ce think tank-ul Resolution Foundation a constatat la sfârşitul lunii martie că gospodăriile din Marea Britanie primesc ”un produs inferior atât din punct de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii”, chiar dacă, ”în comparaţie cu nivelurile noastre generale ale preţurilor, Regatul Unit are cel mai înalt preţ ajustat la calitate al locuinţelor din orice economie dezvoltată.”
Acţiunile constructorilor de case au crescut vineri, pe fondul aşteptărilor că victoria laburiştilor va reaprinde impulsul în planificare.
Partidul s-a angajat anterior să construiască 1,5 milioane de locuinţe noi (300.000 pe an) şi a reafirmat obiectivul în ultimul său manifest de campanie, susţinând că ”nu îi va fi frică să folosească pe deplin puterile de intervenţie pentru a construi casele de care avem nevoie”, acolo unde este necesar.
Ţinta este văzută de unii ca o comandă grea, guvernele anterioare eşuând în mare parte la angajamente similare.