Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă și mai lungă recesiune din G7, spun economiștii

recesiune Sursă foto: Pixabay

Marea Britanie se va confrunta cu una dintre cele mai grave recesiuni și cu una dintre cele mai slabe redresări din G7 în anul care vine, în condițiile în care gospodăriile vor plăti un preț greu pentru eșecurile politice ale guvernului, spun economiștii, citați de Financial Times.

O majoritate clară a celor 101 respondenți la sondajul anual al celor mai importanți economiști din Marea Britanie, realizat de FT, au declarat că șocul inflaționist cauzat de pandemie și de războiul din Ucraina va persista mai mult timp în Marea Britanie decât în alte părți, obligând Banca Angliei să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat, iar guvernul să aplice o politică fiscală strictă.

Mai mult de patru cincimi dintre ei se așteaptă ca Marea Britanie să rămână în urma colegilor săi, cu un PIB deja în scădere și urmând să facă acest lucru pentru o mare parte sau pentru tot anul 2023.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Se așteaptă ca rezultatul să fie o presiune tot mai mare asupra veniturilor gospodăriilor, deoarece costurile mai mari ale împrumuturilor se vor adăuga la durerea deja provocată de creșterea prețurilor la alimente și energie.

„Recesiunea din 2023 se va simți mult mai rău decât impactul economic al pandemiei”, a declarat John Philpott, un economist independent specializat în piața muncii. Alții au descris perspectivele pentru consumatori – în special pentru cei cu venituri mici sau cu oferte de credite ipotecare care urmau să expire – ca fiind „dure”, „sumbre” și „teribile”.

Regatul Unit nu este singurul care se confruntă cu aceste provocări: Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a avertizat la sfârșitul săptămânii că o treime din economia mondială și jumătate din UE vor fi afectate de recesiune în acest an.

Majoritatea economiștilor au declarat că economia va reveni cel puțin la creștere până la sfârșitul anului, pe măsură ce inflația se va diminua, Paul Dales, de la firma de consultanță Capital Economics, afirmând: „2024 va fi mult mai bun decât 2023″.

Marea Britanie este neobișnuit de expusă la creșterea globală a prețurilor la energie și a ratelor dobânzilor – cu o dependență de gaz care nu este egalată de capacitatea de stocare și o proporție ridicată de credite ipotecare obligate să reînnoiască contractele cu rată fixă în orice an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: