Marea Britanie: Un număr record de gospodării depind de băncile de alimente, pe fondul creșterii costului vieții

banca de alimente Foto: The Trussell Trust

Aproape 90% dintre băncile de alimente înregistrează o creștere a cererii, organizatorii temându-se că vor fi nevoiți să taie sprijinul sau să refuze persoane, informează The Guardian. Mai multe persoane decât oricând depind de băncile de alimente în Marea Britanie, arată noile cifre, pe măsură ce un număr “tot mai mare” de gospodării – inclusiv pensionari, angajați ai NHS și profesori – caută ajutor pe fondul crizei legate de costul vieții.

Noile cercetări ale Rețelei independente de ajutor alimentar (Ifan), împărtășite cu Observer, au constatat că aproape 90% dintre băncile de alimente intervievate au raportat o creștere a cererii în decembrie 2022 și ianuarie 2023, comparativ cu anul precedent. Jumătate dintre cele 85 de organizații care administrează 154 de bănci alimentare care au răspuns au declarat că, dacă cererea va crește și mai mult, vor trebui fie să reducă sprijinul, fie să refuze persoane.

Trussell Trust, care, cu peste 1.300 de bănci de alimente, este cel mai mare furnizor din Marea Britanie, se așteaptă ca această iarnă să fi fost cea mai aglomerată de până acum, avertizând în noiembrie că băncile de alimente au ajuns la “punctul de rupere”. Numai între aprilie și septembrie a distribuit 1,3 milioane de pachete cu alimente de urgență – cu o treime mai mult decât în aceeași perioadă din 2021 și cu peste 50% mai mult decât înainte de pandemie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cifrele publicate săptămâna trecută de Oficiul Național de Statistică au arătat cum, în ciuda faptului că presiunile inflaționiste s-au atenuat, criza costului vieții continuă să facă ravagii. Inflația alimentelor este de 16,7%, iar costul gazelor este cu aproape 130% mai mare decât în urmă cu un an. Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară a prognozat în noiembrie că venitul disponibil al gospodăriilor va scădea cu 4,3% în 2022-23, cea mai mare scădere de la începutul înregistrărilor comparabile în 1956.

Prăbușirea salariilor în termeni reali și inflația galopantă au declanșat cele mai ample greve în sectorul public din ultimele decenii. Scrutinul a peste 45.000 de medici debutanți se încheie luni, iar rezultatele sunt așteptate să fie anunțate în cursul zilei.

Băncile de alimente se străduiesc să facă față cererii record din partea persoanelor care lucrează – inclusiv a personalului NHS și a profesorilor – a constatat studiul Ifan. Mai mult de 80% au declarat că au sprijinit un număr semnificativ de persoane pentru prima dată, în timp ce mulți au spus că cererea a crescut în rândul pensionarilor și al familiilor cu copii.

Sabine Goodwin, coordonatorul Ifan, a declarat: “Este foarte clar că oamenii au încercat să se descurce în timpul iernii cu ajutorul creditelor și acum acumulează datorii care îi vor împinge pe oameni în pragul prăpastiei.” Acuzând guvernul de dependență “nesustenabilă și lipsită de etică” de ajutorul alimentar din partea organizațiilor caritabile, ea a spus că, fără o schimbare de abordare, oamenii nu vor avea “unde să se întoarcă”.

Creșterea costului vieții a fost considerată cea mai mare problemă, urmată de salariile inadecvate și de timpii de așteptare pentru plățile inițiale ale creditului universal. O treime dintre băncile alimentare independente au declarat că sancțiunile și deducerile de beneficii au fost un factor determinant.

Multe bănci alimentare raportează, de asemenea, probleme legate de epuizarea personalului și a voluntarilor. Judith Vickers, de la Lifeshare din Manchester, a declarat: “Personalul raportează epuizare, un număr mare de cazuri și un flux constant de noi sesizări. Ne descurcăm, dar nivelul cererii este neîncetat. Voluntarii au adesea impresia că nu putem face suficient pentru oameni.”

Mulți dintre cei care au apelat la băncile de alimente sunt muncitori care vor intra în grevă. Acțiunile sindicale ale personalului NHS se bucură încă de un sprijin public puternic. Asistentele medicale au fost susținute de 64% din public pentru acțiunea lor de grevă, o creștere de 7 puncte procentuale de la începutul lunii ianuarie, potrivit ultimului sondaj Opinium Research pentru Observer. Lucrătorii de la ambulanță sunt susținuți de 60% din public, iar lucrătorii feroviari de 39%.

BMA a avertizat guvernul că, în cazul în care scrutinul pentru medicii debutanți va avea succes, luna viitoare va avea loc o grevă de 72 de ore, cu acțiuni în toate serviciile NHS, inclusiv cele de urgență.

Într-un discurs care va fi ținut astăzi la o conferință la Bristol, profesorul Philip Banfield, președintele consiliului BMA, îi va avertiza pe Rishi Sunak și pe secretarul de stat pentru sănătate Steve Barclay că trebuie să asigure un acord salarial echitabil și să “salveze NHS de la marginea prăpastiei”.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: “Nu este o problemă: “Recunoaștem presiunile legate de creșterea costului vieții, motiv pentru care am oferit anul trecut un sprijin direct de 1.200 de lire sterline pentru milioane de gospodării, inclusiv 400 de lire sterline pentru costurile energetice, și vom oferi un sprijin suplimentar de 1.350 de lire sterline pentru cele mai vulnerabile gospodării în 2023-24.

Articolul integral AICI

Mesaj postat de The Trussel Trust:

“Băncile de alimente au oferit întotdeauna alimente care fie nu trebuie gătite, fie au nevoie doar de apă fiartă, dar aceasta nu a fost o cerere frecventă. Acum, când oamenii au dificultăți în a-și permite să folosească aparatele electrocasnice, din ce în ce mai multe persoane solicită alimente pe care nu trebuie să le gătească, pentru a rămâne suficient pentru a-și încălzi casa sau pentru a-și permite alte lucruri esențiale de care avem nevoie pentru a trăi. Acest lucru nu este corect. Gătitul alimentelor nu ar trebui să vină în detrimentul unui duș cald”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: