Marile bănci americane și grupuri de afaceri au dat în judecată Fed-ul din cauza testelor de stres

dreamstime_m_4958892 Foto: Paul Cowan | Dreamstime.com

Testele anuale de stres pentru firmele de pe Wall Street au făcut bănci importante și grupuri de afaceri să dea în judecată Rezerva Federală (Fed) marţi, 23 decembrie, pe motiv că acestea încalcă legea, relatează Reuters.

Procesul depus la Tribunalul Districtual al SUA din Columbus, Ohio, susține că practica Fed-ului de a determina modul în care băncile mari se comportă împotriva ipoteticelor tulburări economice și de a atribui cerințele de capital în consecință, nu urmează procedura administrativă adecvată. Printre reclamanți se numără Institutul de Politică Bancară, Camera de Comerț din SUA și Asociația Băncilor Americane.

Reclamanții cuprind Institutul de Politici Bancare, Camera de Comerț a SUA și Asociația Băncilor Americane.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Procesul reprezintă cel mai recent caz în care sectorul bancar devine progresiv îndrăzneț și contestă autoritatea autorităților lor de reglementare în procedurile judiciare, în special în lumina recentelor hotărâri ale Curții Supreme care impun noi limitări ale competenței administrative.

În luna iunie, Curtea Supremă a dat o lovitură semnificativă acelei autorități, și a anulat un precedent din 1984 care a acordat entităților guvernamentale prioritate în interpretarea reglementărilor pe care le aplică. Așa-numita „Doctrină Chevron” a cerut judecătorilor să se supună interpretărilor rezonabile aplicate de agențiile federale legilor americane considerate ambigue.

În timp ce Legea Dodd-Frank din 2010, adoptată în urma crizei financiare globale, mandatează, în general, Rezerva Federală să evalueze bilanțurile băncilor, analiza suficienței de capital pe care Fed-ul o efectuează sau capitalul pe care creditorii trebuie să-l asigure separat nu sunt mandatate prin lege.

„Natura opacă a acestor teste subminează valoarea lor pentru a oferi perspective semnificative asupra rezilienței băncilor”, a declarat Rob Nichols, președinte și CEO al Asociației Bancherilor Americani, într-un comunicat.
„Rămânem cu speranța că Fed va aborda problemele de lungă durată cu testele de stres, dar acest litigiu ne menține capacitatea de a căuta căi de atac în cazul în care Fed nu este insuficient.” a adăugat Rob Nichols.
Aceste teste, despre care băncile s-au plâns de ani de zile că sunt neclare și subiective, sunt o piesă centrală a structurii de reglementare bănci-capital în SUA. Fed a rezistat de mult timp apelurilor de deschidere completă a procesului de testare, din cauza temerilor că ar putea face mai ușor pentru bănci ștergerea examenelor.
Modul în care băncile performează la test informează cât de mult capital trebuie să aloce pentru a-și îndeplini obligațiile și, de asemenea, dictează domeniul de aplicare al plăților de dividende și al răscumpărărilor de acțiuni.

Grupurile solicită Fed să facă publice informațiile şi supuse feedback-ului atât modelele, care acum sunt confidenţiale, pe care autorităţile de reglementare le folosesc pentru a evalua performanţa băncilor, precum şi detalii despre scenariile anuale pe care le creează pentru a testa punctele slabe.

Grupurile au spus că nu au vrut să distrugă programul de testare a rezistenței, care oferă un raport anual de sănătate a celor mai mari companii din SUA, dar susţin că procesul trebuie să fie mai transparent şi mai receptiv la opinia publicului.

Luni 23 decembrie, Rezerva Federală și-a declarat intențiile de a implementa modificări similare înainte de evaluările sale din 2025, făcând referire la evenimentele recente de reglementare, dar sectorul bancar a ales să meargă mai departe cu procesul.

Marți, 24 decembrie, un reprezentant al Fed-ului a refuzat să comenteze acțiunea în justiție.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: