Mauritius mai degrabă decât Mallorca? Cum ne schimbă valurile de căldură vacanțele de vară

mallora, destinatii vacanta Sursă foto: Unsplash

Industria turismului, care are o contribuție semnificativă la produsul intern brut al Europei, ar putea fi schimbată pentru totdeauna din cauza problemelor climatice. În iulie, mii de rezervări au fost anulate în Rodos în urma unor incendii de vegetație, scrie Euronews.com.

Pe insula italiană Sicilia, incendiile au fost mult mai puțin răspândite și nu au afectat mulți turiști. Dar teama de alte incendii și-a pus totuși amprenta asupra numărului de rezervări. 

Italia și Grecia se numără printre țările UE ale căror economii depind în mod deosebit de turism.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Un studiu realizat de Comisia Europeană a constatat că există o diferență clară între nord și sud în ceea ce privește cererea de turism în Europa. Dar care este imaginea de ansamblu?

„Nu declin, ci schimbare”

Jean-Pierre Mas, președintele asociației franceze a agențiilor de turism Entreprises de Voyage, nu este de acord: „Nu va exista un declin dramatic. În schimb, va fi o schimbare treptată.

Pe de o parte, francezii, care au avut mult de suferit din cauza căldurii din această vară, vor încerca să găsească destinații ceva mai puțin fierbinți, adică mai puțin spre sud și ceva mai mult spre nord, fie că este vorba de nordul Franței, dar și în nordul Europei, adică destinații unde nu este atât de cald în iulie și august.

Ministrul italian al Turismului, Daniela Santanchè, a reacționat rapid: „Aș dori să îi mulțumesc ministrului german al sănătății pentru că a ales Italia ca destinație, care a fost întotdeauna destinația de vacanță preferată a compatrioților săi. 

„Suntem siguri că germanii vor continua să aprecieze vacanțele în Italia”, a declarat aceasta, adăugând că Italia este conștientă de schimbările climatice, care afectează nu doar sudul Europei, ci întreaga planetă.

Giuseppe Ciminnisi, președintele Federației italiene de turism și călătorii, a fost și mai încrezător. El a declarat: „Cu siguranță, turismul s-a schimbat în numele unei mai mari sustenabilități, dar, în calitate de întreprinderi de turism organizate, îl asigurăm pe ministrul Karl Lauterbach că, dacă vrea să călătorească mai la sud, de exemplu în Sicilia, Puglia, Calabria, îi va fi greu să găsească un loc chiar și în această climă caldă.”

Deviza Italiei: Nu vă alarmați

„Schimbările climatice nu îi vor împiedica pe oameni să meargă la mare, la munte sau la lac, să experimenteze orașe care sunt patrimoniu mondial, să descopere locuri noi și să încerce mâncăruri care nu sunt disponibile în altă parte”, spune Ciminnisi pentru Euronews Travel. „De la Ulise încoace, călătoriile în Mediterana au fost un factor indispensabil pentru îmbogățirea umană.”

Cu toate acestea, turiștii din Europa încep să se reorienteze treptat, foarte încet, dar vizibil, spune Jean-Pierre Mas. 

„În această vară, destinațiile alese [de francezi] sunt în primul rând Grecia, în al doilea rând Spania și în al treilea rând Tunisia, deci cele mai calde trei țări, și Antilele.

S-a înregistrat o creștere a numărului de vizitatori în Scandinavia, de exemplu, și s-a înregistrat o creștere a numărului de vizitatori în Hauts de France, partea de nord a Franței, sau în Alsacia pentru turismul francofon. Dar nu se poate spune că a existat o mișcare de întoarcere dinspre sud spre nord. 

Această mișcare va fi treptată și nu dintr-o dată, nu va exista un proces abrupt. Dar profesioniștii din turism din țări precum Spania, Grecia și Tunisia trebuie să fie pregătiți ca în viitor numărul de vizitatori să fie mai mic în iulie sau august și cu siguranță mai mare în iunie și septembrie.”

„O vară relativ bună pentru Spania, Grecia și Italia”

Există însă un alt motiv foarte simplu pentru care industria turismului din sudul Europei nu este atât de îngrijorată: datorită avansului cu care călătorii își rezervă vacanțele.

Olivier Ponti, de la firma de consultanță Forward Keys, a declarat pentru Euronews Travel: „Cred că situația este încurajatoare pentru destinații precum Spania, Grecia și Italia, care ar trebui să aibă o vară relativ bună, în ciuda tuturor lucrurilor. De ce? Pentru că rezervările pentru sezonul estival au fost făcute în prima jumătate a anului, astfel încât evenimentele actuale vor afecta în principal rezervările de ultim moment, iar acestea reprezintă o minoritate a rezervărilor. 

“Așadar, cred că agențiile de turism și turoperatorii din aceste zone ar trebui să poată face afaceri bune în timpul verii. În locurile cele mai afectate, mă gândesc la locuri precum Rodos sau Sicilia, situația va fi evident mai dificilă, pentru că acolo există într-adevăr valuri masive de anulări, pur și simplu pentru că nu este posibil să ai o vacanță de vară plăcută în condițiile actuale.”

Perspectiva unei veri mai plăcute este mai degrabă modestă: „În general, trebuie să fiți pregătiți ca vremea să devină și mai caldă și mai uscată”, spune expertul în climă Hans-Martin Füssel, de la Agenția Europeană de Mediu EEA din Copenhaga.

„În plus, multe dintre orașele populare din sud se încălzesc deosebit de repede, astfel că locuitorii lor fug ei înșiși spre coastă sau își fac siesta. În timpul verii, condițiile meteorologice din Europa durează, de asemenea, din ce în ce mai mult”, spune Füssel. „Un val de căldură nu se termină după una, două sau trei zile, ci durează mult mai mult.”

Potrivit Comisiei Europene de Turism (ETC), o organizație neguvernamentală care promovează Europa ca destinație de călătorie în întreaga lume, piața europeană de turism este în creștere. În ceea ce privește numărul de călători care sosesc în Europa, anul acesta a atins deja 95% din totalul pentru 2019, spune ETC. 

Cererea ridicată a consumatorilor rezistă în ciuda inflației încăpățânate și a creșterii costurilor de călătorie. Acest lucru se datorează, de asemenea, turiștilor din SUA, care beneficiază de un curs de schimb favorabil. Potrivit datelor ETC, Portugalia (+79%), Turcia (+78%) și Muntenegru (+43%) înregistrează creșteri deosebit de mari ale numărului de turiști din SUA.

În general, tendința se îndreaptă către țările despre care se spune că oferă un raport calitate-preț bun. Datele Comisiei Europene pentru turism până în mai 2023 inclusiv arată că patru țări în special beneficiază de costuri mai mici: Serbia (cu o creștere de 27% în anul în curs), Bulgaria (+21%), Muntenegru (+12%) și Turcia (+9%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: