Nu există motive legale pentru revocarea conducerii AMEPIP, a declarat Mihai Precup, preşedintele AMEPIP, pentru Financial Intelligence. Economedia a scris în exclusivitate, în această săptămână, că niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post.
„AMEPIP este o instituție independentă a statului român, care trebuie să rămână neutră față de jocurile politice, care se ocupă de buna gestionare a avuției statului, în speță companiile de stat, punând lumină pe performanțele întreprinderilor publice, și care trebuie să se asigure că aceste companii au management profesionist si că fac performanță. În virtutea cadrului legal, agreat de altfel și cu Comisia Europeană, respectiv Ordonanța de Urgență nr. 109 /2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, nu există motive legale pentru revocarea conducerii AMEPIP. Am participat la concursul pentru un post în conducerea AMEPIP cu toată buna mea credință. Am avut experiența unui proces de selecție competitiv, transparent, obiectiv și în deplinătatea cadrului legal. Am acumulat peste 15 ani de experiență în sistemul financiar-bancar local si european, perioadă în care am avut funcții de conducere în cadrul Băncii Europene de Investiții, a unui fond de investiții din Luxemburg, în mai multe companii private locale, dar și în conducerea Ministerului Finanțelor și, de curând, în urma unui concurs transparent și competitiv, am preluat conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP)”, a declarat el.
Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost aleasă în decembrie 2023. Înființarea AMEPIP este dintre reformele asumate de România în PNRR considerate încă neîndeplinite de către Comisia Europeană. Astfel, această reformă este una dintre cele care încă blochează cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro. O alta este selecția conducerii RAAPPS, după cum Economedia a scris AICI.
Economedia a scris în această săptămână în exclusivitate că niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP nu ar îndeplini cerințele de experiență necesare pentru a ocupa aceste posturi.
„În conformitate cu dispozițiile din lege și din anunțul de concurs, candidații la funcțiile de președinte sau vicepreședinte al AMEPIP trebuie să aibă o experiență profesională de 10 ani în domeniul economic sau financiar, al managementului sau juridic, din care cel puțin 7 ani în funcții de execuție în administrația publică, perioadă în care au exercitat funcții de conducere sau de supraveghere a întreprinderilor publice. Pe baza informațiilor primite, încă nu este clar cum sunt îndeplinite aceste condiții pentru cei trei candidați numiți și cum a fost calculată experiența cumulată pe baza dovezilor furnizate (CV-uri)”, arată fragmentul de document obținut de Economedia.
De asemenea, Economedia a scris că Victor Moraru, unul dintre apropiații lui Marian Neacșu, considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu, este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese pentru modul în care a ajuns vicepreședinte al AMEPIP.
Motivul este faptul că Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.
Astfel, înainte să fie ales vicepreședinte AMEPIP, Moraru era director în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În această calitate, el a prezidat comisia de selecție a celor doi reprezentanți ai mediului academic, parte a comisiei de experți independenți (cinci persoane în total) pentru selectarea președintelui și a vicepreședinților AMEPIP. Documentele prezentate ca probe pentru selecția reprezentanților mediului academic sunt semnate și certificate de către Moraru, în calitatea sa de președinte al comisiei de selecție.
„În acest context, implicarea unuia dintre candidați în procesul de numire a celor doi reprezentanți ai mediului academic în comisia de selecție însărcinată cu evaluarea propriei candidaturi și numiri ulterioare în funcția de vicepreședinte al AMEPIP nu este conformă cu un proces competitiv, bazat pe merit și pe criterii de numire transparente. Pe baza informațiilor primite, se pare că procesul de selecție nu conține o procedură de evitare a posibilelor incompatibilități sau situații de conflict de interese”, se arată în scrisoarea de observații transmisă de Comisia Europeană, care a cerut Guvernului să clarifice ce verificări/procedură a efectuat România în timpul evaluării candidaturii lui Moraru pentru a evita astfel de situații și pentru a garanta respectarea unei selecții bazate pe merit și pe criterii de numire transparente.