Ministerul Economiei a lansat schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare/ Vor putea fi finanțate maxim 20 de proiecte

fabrica productie usi Eco Euro Doors

Ministerul Economiei a lansat sesiunea de depunere a cererilor pentru acord de finanţare pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Valoarea investiţiei va fi de cel puţin trei milioane de euro, iar autorităţile se aşteaptă ca prin această schemă să fie finanţate până la 20 de proiecte.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a precizat că această schemă de finanţare ar putea deveni una multianuală.

“Această schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de euro este împărţită în doi ani. În primul an, avem o valoare a schemei de ajutor de stat de 150 de milioane, urmând ca în 2023 să avem următoarea sesiunea de aplicaţie. Ne aşteptăm ca această schemă să fie una multianuală pentru o perioadă de patru sau cinci ani şi să creştem bugetul alocat unui astfel de instrument financiar începând cu anul 2023. Avem în perioada următoare trei instrumente financiare, trei scheme de ajutor de stat, una pentru industria prelucrătoare, celelalte două care vor fi lansate începând cu data de 14 noiembrie şi la începutul lunii decembrie, scheme de minimis pentru creşterea competitivităţii şi pentru economia circulară. Vom reuşi astfel să finanţăm sectoare importante economice şi să dezvoltăm în România sectoare care până acum nu au beneficiat de instrumente financiare”, a explicat ministrul Economiei.

Ministrul a adăugat că sesiunea de aplicaţii pentru această schemă de ajutor de stat se va încheia pe 16 decembrie.

“Sesiunea de aplicaţii pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare se va finaliza pe 16 decembrie, urmând ca în următoarele 30 de zile să evaluăm aceste proiecte şi să comunicăm beneficiarilor la începutul anului 2023 rezultatele. Mai mult, putem să spunem că din momentul în care aceste companii, aceste proiecte vor fi eligibile, în maxim şase luni de zile ne aşteptăm ca aceste proiecte să fie demarate şi să avem primele rezultate în economie”, a mai transmis Florin Spătaru.
Spătaru a fost întrebat ce investiţii vor putea fi făcute cu banii din această schemă.

“Codurile CAEN care sunt incluse în lista activităţilor eligibile, aceste coduri sunt destul de generoase, largi şi aici vorbim de industria prelucrătoare, fie că vorbim de producţia de echipamente electrice, fie că vorbim de industria mobilei, de industria farmaceutică, de industria băuturilor. Dar avem două coduri CAEN care fac referire şi la economia circulară. Şi atunci am putea să avem o paletă largă de beneficiari”, a mai afirmat Florin Spătaru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *